Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Martina Holmberg / TT

Nu inför vi ett äldreomsorgslyft

Nu inför vi ett äldreomsorgslyft för att fler ska kunna utbilda sig och få en fast anställning inom äldreomsorgen.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Socialdemokraterna räknar med att 10 000 anställda ska kunna varva arbete med utbildning till vårdbiträde eller undersköterska på betald arbetstid.

Äldreomsorgen har under en längre tid haft personalbrist och många otrygga anställningar. Många som jobbar inom äldreomsorgen idag går på vikariat och AVA (allmän visstidsanställning). Många av de anställningarna betyder också att de rings in vid behov, så kallade ”timmisar” eller sms-anställning. Behovet av rätt kompetens och stabila anställningar är oerhört viktigt. Under den pågående coronapandemin har behoven av utbildad personal eskalerat ytterligare.

Den här satsningen är också ett sätt att göra yrkena mer attraktiva genom att höja kunskapsnivån och få personalen att stanna kvar. Idag har arbetslösheten ökat i flera branscher till följd av pandemin och det här är också ett sätt att erbjuda ny personal både arbete och utbildning inom vård och omsorg.

Satsningen innebär att den s-ledda regeringen, Centerpartiet och Liberalerna tillför 2,2 miljarder kronor för att anställda inom äldreomsorgen ska kunna utbilda sig på betald arbetstid. Staten står för lönekostnaden under den tiden som den anställde är på utbildning och kommunen för den tiden som den anställde är på jobbet.

Utbildningen kommer att genomföras på regionala yrkesvux eller på folkhögskolornas yrkesutbildningar. Kunskapslyftet ska också leda till en ökad ekonomisk jämställdhet för anställda inom vård och omsorg, med tanke på att en majoritet är kvinnor.

Det här är en viktig och efterlängtat satsning för att stärka äldreomsorgen, ge personalen en relevant utbildning och kunna erbjuda fler en tillsvidareanställning. Det skapar också en ökad trygghet för våra äldre.

Paula Holmqvist och Mats Wiking

riksdagsledamöter S Från Fyrbodal