Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Aas, Erlend

Nu krävs att du höjer din röst

I spåren av coronakrisen blir det tydligt hur känsligt och dumt det kapitalistiskt drivna samhället är. Den som inte blundat hela sitt vuxna liv var redan mer än väl medveten om detta.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Fattigdom, svält, miljöförstöring, klimatet, krig och andra övergrepp är i grunden ett rent ekonomiskt problem. När du skapar ett system vilket bygger på att miljarder av människor måste vara fattiga - leva och dö av svält och andra umbäranden - för att 1 procent av världsbefolkningen ska kunna leva i extrem lyx, då är det ett grundfel i vårt mänskliga samhällsbygge.

Vidare hur sedan politiska företrädare, folkets valda representanter kan med att ta det systemet i försvar och till och med driva på för dess fortsatta existens, då förlorar en allt hopp om människan. Allt detta är av oss skapat och upprätthållet, medvetet eller omedvetet vilket också betyder att du och jag kan skapa något annat, något bättre och mer humant. Men då krävs att du höjer din röst, att du väljer en alternativ väg framåt. Nittio procent av allt negativt i världen beror på socio-ekonomiska orättvisor – på kapitalismen.

En humanistisk hållbar ekonomi innebär att alla människor värderas lika och till ett högt värde, oavsett förmåga. Det är en ekonomi där ett barn inte föds i skuld och träldom utan har ett högt positivt värde genom hela livet, ett basvärde en basinkomst. Tänk vad detta skulle ha för positiv effekt: en medborgare är inte nu en börda ekonomiskt utan en tillgång, vi får alla en stärkt position och ökad makt i samhället, vi väljer att arbeta för att få ta del av lite lyx istället för att vi tvingas in i arbete för att ett fåtal ska leva i ett överflöd av lyx och makt. Vi kan välja ett lågintensivt och hållbart liv istället för att vara del av konsumtionscirkusen som idag är ekonomisk norm. Vi får tid och energi över för det som är viktigt i livet. Anledningen till krig och läget där vi ständigt är i tävlan med varandra; en grund för konflikt, minskar drastiskt om och när vi inför ett positivt ekonomiskt värde för alla människor.

Vi står i ett vägskäl, du väljer.

Alf Joakim Persson