Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Talmannen. Det är en omställningsprocess som pågår just nu där det politiska landskapet målas om, där äldre konfliktlinjer förlorar relevans och nya tillkommer, skriver debattören. Bild: Henrik Montgomery/TT

Nu målas det politiska landskapet om

Vi har demokrati i Sverige, och då bestämmer svenska folket. Ungefär så långt är jag överens med Peter Eriksson.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Att svenska folket bestämmer i demokratiska val ser vi i riksdagen, där partier har den makt och det inflytande väljarna har gett dem. Sverigedemokraterna deltar i kammaren på samma villkor som alla andra.

Vad gäller regeringsbildningen så är det allt annat än en sandlåda. Det är en omställningsprocess som pågår just nu där det politiska landskapet målas om, där äldre konfliktlinjer förlorar relevans och nya tillkommer. Riksdagen har förvisso en icke-socialistisk majoritet men den har också en GAL-majoritet. Jag tycker att vi bör respektera det hårda och ibland smärtsamma jobb det innebär att ompositionera sig när omvärlden förändras. Mittenpartierna saknade förtroende för Löfven som regeringschef för den förra regeringen och dess politik, men därmed inte sagt att Löfven inte kan vinna förtroende genom att föra en annan politik, en politik som gillas av majoriteten av väljarna.

Jag förstår att det är jobbigt för TAN-politiker när GAL-värderingar vinner, men det ursäktar inte att man gör väljarna och i längden demokratin en otjänst genom att inte vara ärlig om vad som händer och visa respekt för det hårda arbete som pågår.

*GAL = grön, alternativ, libertär, TAN = traditionell, auktoritär, nationalistisk.

Marcus Larinen (L)