Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Stefan Bennhage

NU-sjukvårdens personalpolitik - sämst i landet?

En arbetsgivare som säger att det är arbetsmiljön som är det viktiga – inte lönen. Som envist vägrar se sambanden mellan lön och möjlighet till att behålla och rekrytera sjuksköterskor. Som påstår att det ”inte finns” några sjuksköterskor att anställa. Jo, det finns det. Men VG-regionen har bland de sämsta lönerna för sjuksköterskor i hela Sverige.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Löneutvecklingen för en sjuksköterska i NU-sjukvården är skrämmande dålig. Efter tio år i yrket och om du stannar på samma arbetsplats, så händer inte mycket. Vid årlig lönerevision är det några hundralappar som du får och alltid med motiveringen att det finns inga pengar. Efter tio års anställning är det inte mycket som hänt – din lön ligger troligen under 30.000 kronor. Under de tio åren har många av dina kollegor gett upp och bytt arbetsgivare, nyanställda sjuksköterskor anställs på högre löner och kompetensen har utarmats på din arbetsplats. Vad har hänt mer? Jo arbetsmiljön har försämrats, det finns fortfarande inga pengar till lönesatsningar för att behålla sjuksköterskor och arbetsgivaren försöker desperat lösa problemet. Lösningen heter bemanningsföretag och uppgiftsväxling. Kortsiktigt, ineffektivt och kostsamt.

Vårdförbundet tecknade ett nytt avtal med SKL som gäller från 1 april 2019. Målet var att ge löneutveckling, lönespridning och satsningar på särskilt yrkesskickliga sjuksköterskor, barnmorskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker. Nu när avtalet ska fullföljas så har NU-sjukvården inga pengar. Återigen får vi höra att det inte finns pengar.

Det vore fantastiskt om NU-sjukvården kunde göra den satsning som krävs, ge sjuksköterskor höjda löner och se om det då kan öppnas upp vårdplatser, korta vårdköerna, korta väntetiden på akuten och ge en förbättrad arbetsmiljö som gör att personal exempelvis kan få rast under en arbetsdag eller slippa jobba dubbla arbetspass för att schemat inte går ihop. Tänk vilka oanade möjligheter det skulle kunna ge! Vågar ni testa? Härmed utmanar jag er alla politiker att öppna ögonen och verkligen se problemet och göra prioriteringen.

Leg sjuksköterska, Näl