Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Andreas Olsson
Bild: Andreas Olsson

Nya slussar får inte förstöra vår vackra stad!

De nuvarande slussarna i Trollhättan togs i drift 1916 och beräknas hålla fram till cirka 2030.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Sweco har gjort ett antal utredningar åt Trafikverket där framför allt tre alternativ till nya slussar har diskuterats: Bygga om nuvarande slussar, dra ny slussled genom Västergärdet och delar av kärlekens stig, det norra alternativet eller ny slussled genom bostadsområde i Skoftebyn, det södra alternativet. Sweco kom 2013 fram till att ny slussled ska byggas i stället för att bygga om nuvarande slussar på grund av tekniska problem samt negativ påverkan på sjöfarten.

Om vi har förstått saken rätt är Trafikverkets huvudförslag att dra den nya slussleden genom Västergärdet, vars anrika kultur och historia då skulle drabbas. Skulle det södra alternativet bli aktuellt skulle cirka 20-35 familjer drabbas vilkas bostäder då måste rivas. Båda dessa alternativ anser vi är helt oacceptabla.

Miljöpartiet anser att Trafikverket måste återuppta utredningen från 2013 om alternativet att bygga om slussarna genom den nuvarande slussleden. Vi har stor respekt för att båttrafiken kommer att påverkas negativt med det alternativet, då man tvingas omdirigera lasten från båttrafik till lastbil eller järnväg under en period. Turistnäringen kommer också att påverkas negativt då cirka 2500-3000 passager årligen av fritidsbåtar upphör när slussarna stängs. Vi har också förstått att cirka 10-30 procent av betongen har dålig hållfasthet enligt gällande normer och därmed måste bytas ut. Dagens fartyg är dessutom cirka 20 meter längre och något bredare och därför måste också slussarna breddas och förlängas men detta går att lösa tekniskt.

Trollhättan står inför ett historiskt viktigt beslut, kanske ett av våra viktigaste sedan staden grundades 1916. Om vi förstör ett av Trollhättans vackraste områden och en del av vår historia, det norra alternativet eller om vi bygger ny slussled genom ett bostadsområde, södra alternativet så kommer detta ärr i vår ”Trollhätte-själ” aldrig att läkas. Vi anser att nya slussar måste ses i ett 120 års perspektiv. Då måste vi göra allt för att lösa de tekniska problem som kommer att uppstå genom att bygga på befintlig slussled. Då får dessvärre turistnäringen och båttrafiken finna andra lösningar under tiden slussarna byggs om.

Inom kort kommer samråd att äga rum om slussarnas framtid och Miljöpartiet kommer att framföra att slussarna ska byggas om i den nuvarande slussleden, enligt argument vi har fört fram ovan.

Miljöpartiet i Trollhättan

Peter Rådberg, Esther O Hara, Jens Jönsson, Simon Karfunkel, Carl Janson, Petra Thell, Maarit Larinen, Duran O Hara, Josefine Johansson, Tina Ivarsson, Erica Johansson, Emil Grönqvist