Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Dragan Mitrovic
Bild: Dragan Mitrovic

Nyblivna familjen kan väl vara på sitt rum på BB?

Frågor till ledningen/ansvarig på Näls kvinnoklinik:

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Vi är två höggravida förstföderskor som i dessa coronatider oroar oss en del inför kommande förlossning och BB-vistelse. Vår oro består i att inte kunna känna oss trygga inför att få både fysiskt och psykiskt stöd från vår partner och barnens andra förälder efter förlossningen. En förlossning kan vara en traumatisk upplevelse och vi kan omöjligt veta hur vi eller barnet mår efteråt.

Vi är fundersamma till de restriktioner som finns på Näl och resten av sjukhusen i VG-regionen där frisk partner inte får besöka eller medverka under BB-vistelse medan storsjukhusen i Stockholm fortfarande erbjuder frisk partner att medverka på BB. Är inte Coronaviruset mer utspritt i Stockholm än vad det är här?

Hur kommer det sig att förlossningsvården med eftervård inte är likvärdig över landet, ska det verkligen spela roll vilken region man föder i? Anledningen vi fått till oss kring varför dessa restriktioner finns på Näl är för att man under förlossningen är i ett rum hela tiden och att detta inte skulle vara detsamma på BB. Detta tycker vi känns konstigt då vi vet att rummen på BB är enkelrum och det därför borde vara lätt att säga till den nyblivna familjen att hålla sig på sitt rum, som de andra sjukhusen som fortfarande erbjuder partnern att medverka på BB gör.

Vi vill också skicka stort tack till all fin personal på förlossning, BB, mvc och kvinnokliniken som gör ett fantastiskt arbete i dessa knepiga tider.

Undrande förstföderskor

Svar direkt:

Först vill jag tacka för den uppskattning ni visar för det arbete som personalen på förlossning, BB och mödravårdscentralerna gör. Jag håller med er till hundra procent och skickar berömmet vidare till medarbetarna på kvinnokliniken. Jag har stor förståelse för att ni kan känna oro inför er kommande förlossning och BB-vistelse, men vi kommer att göra vårt yttersta för att ni ska känna er trygga och väl omhändertagna när det är dags.

Utvecklingen kring coronavirussjukdom covid-19 tvingar sjukvården att agera snabbt och vi samverkar inom VGR gällande våra beslut, däremot är det inte möjligt att samverka inom hela landets förlossningsvård i denna fråga. Jag kan därför inte kommentera på vilka grunder sjukhusen i Stockholm har fattat sina beslut.

Besöksförbudet på BB ingår i beslutet om generellt besöksförbud på samtliga avdelningar som NU-sjukvårdens sjukhusdirektör har fattat. Syftet är att minska smittspridning och bygger på Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Undantag från förbudet gäller för förlossningen, barn- och ungdomskliniken samt för patienter som vårdas i livets slutskede, men bara om besökaren inte har symtom som hosta, andningsbesvär eller feber.

Ni får gärna höra av er till kvinnoklinikens patientvägledare, som nås via NU-sjukvårdens växel, 010-435 00 00, om ni har fler synpunkter och frågor inför er förlossning och BB-vistelse.

Graciela Carlson

verksamhetschef, NU-sjukvårdens kvinnoklinik