Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Andreas Olsson
Bild: Andreas Olsson

Nytt kapitel i Trollhättan 2022

Efter år av budgetunderskott har Åkerlund för andra gången höjt skatten i Trollhättan. Kommunen ligger nu på plats 40 av 49 i kommunalskatteligan för Västra Götaland. Trots sin storlek är kommunen väl känd i Sverige för oroligheter. Arbetslösheten är hög och många tvingas pendla mer än två timmar per dag för att få arbete.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Över denna djupt skuldsatta stad styr Åkerlund. Han siktar på att kröna sitt arbete med utmärkelsen Årets stadskärna lagom till valåret 2022. Vid denna tid ska även nya bron stå klar och byggnationer i Vårvik vara i full gång.

Det nya kapitlet i stadens historia, som Åkerlund tog ett spadtag för i Vårvik, verkar det gå trögt för. Att arbeta för att förbättra stadskärnan är givetvis lovvärt. Men det största problemet rör tryggheten i centrum. Vore det seriöst att till årets stadskärna utse ett område med återkommande ungdomsvåld och där många känner otrygghet? Dessutom stryper Åkerlund sakta handeln i staden genom att bygga bort parkeringsplatser och gynna etableringar på Överbys fina åkermark.

Skattehöjningen verkar också ha tagit knäcken på befolkningsökningen, för befolkningen är idag ungefär densamma som för fyra månader sedan. Åkerlunds dröm bygger på 90 fler invånare varje månad i 120 månader.

Dock finns det verkligen en utsikt som är god: utsikten för ett nytt kapitel 2022, ett kapitel då väljarna fått nog av Åkerlund och låter borgarna ta över rodret.

Det kräver dock att oppositionen samlar sig. Inte minst gäller det att oppositionen i god tid pekar på de risker Åkerlunds byggiver innebär. Det gäller inte bara kommunal skuldsättning. Det gäller även kommunens borgensåtaganden. Dessa två saker hör ihop eftersom Åkerlund bygger via Eidar, som kräver allt större borgen.

De borgerliga borde enas om en plan för att successivt dra ned kommunens borgensåtaganden för Eidar. Uddevalla hade på 90-talet en av Sveriges lägsta hyresnivåer tack vare att de borgerliga sålt av bostäder i Uddevallahem och amorterat av lån.

Åkerlund har försökt bygga fram en befolkningsexplosion, men de horder han drömmer om har inte kommit. Vårvik är ett utmärkt initiativ, men risken är att Åkerlund och kapitalstarka köpare bygger ut Vårvik i en takt som vida överstiger behovet av nya bostäder. Risken finns att politikerna skapar en lokal fastighetskris med fallande priser i stadens ytterområden.

Det är 20 månader till valet och oppositionen bör redan nu lägga grunden till ett nytt kapitel i stadens historia år 2022. Gör det genom att tala om för Åkerlund att hans drömmar är orealistiska och skadliga för skattebetalarna.

Dag Kihlman