Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vård. Under de senaste åren har vi därtill ökat möjligheterna till kompetensutveckling och påbörjat arbetet med att göra löner och ersättningar mer konkurrenskraftiga, inte minst genom vår satsning på en fördubbling av ob-natt och höjningar av ob-kväll, skriver debattören. Bild: Stefan Bennhage
Vård. Under de senaste åren har vi därtill ökat möjligheterna till kompetensutveckling och påbörjat arbetet med att göra löner och ersättningar mer konkurrenskraftiga, inte minst genom vår satsning på en fördubbling av ob-natt och höjningar av ob-kväll, skriver debattören. Bild: Stefan Bennhage

Oacceptabelt ta andras förslag och göra dem till sina egna

Replik
Svar till insändare signerad Karin Engdahl (S), 6 oktober.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Socialdemokraterna ropar alltid efter mer pengar vilket också Karin Engdahl (S) gör i sin debattartikel. Men det är faktiskt på tiden att nagelfara deras ständiga mantra. För hade problemen inom sjukvården berott på att det saknades pengar, så skulle de varit lösta vid det här laget. Under de senaste åren har GrönBlå Samverkan ökat resurserna till sjukvården med svindlande 5 miljarder kronor och antalet sjuksköterskor, läkare och undersköterskor har också ökat.

Vi vet att läget på vissa håll är ansträngt och vi har haft ett starkt fokus på att rekrytera, men framför allt, på att behålla våra kunniga medarbetare. Det är givetvis roligt att Engdahl (S) instämmer i vikten av att behålla och premiera trotjänarna inom sjukvården. Men det är på långa vägar helt oacceptabelt att försöka ta andras förslag och göra dem till sina egna. Faktum är nämligen att GrönBlå Samverkan redan i den förra budgeten konstaterade, att äldre medarbetare bär mycket kunskap och att de ofta fungerar som garanter för kontinuiteten och tryggheten i verksamheten. I samband med detta tog vi också initiativ till att ta fram en modell för att locka äldre, erfarna medarbetare att arbeta kvar inom sjukvården, med till exempel möjlighet till flexiblare anställningar och handledaruppdrag. Detta är för oss till och med så viktigt att vi så sent som förra veckan avsatte en miljon kronor i Personalutskottet för att förstärka arbetet ytterligare.

Under de senaste åren har vi därtill ökat möjligheterna till kompetensutveckling och påbörjat arbetet med att göra löner och ersättningar mer konkurrenskraftiga, inte minst genom vår satsning på en fördubbling av ob-natt och höjningar av ob-kväll. Vi har tagit fram en modell för lönekarriär, fortsatt och utökat satsningen på betald specialistutbildning för sjuksköterskor och avsatt resurser för kompetensutbildning för undersköterskor. Vi är på intet sätt nöjda, arbetet måste fortsätta, och tydliggöras. Personalen är nyckeln till en trygg sjukvård. Så låt oss föra en sansad – och ärlig diskussion kring hur vi på bästa sätt utvecklar sjukvården och får nöjdare medarbetare.

Gunilla Levén (M)

Ordförande i Personalutskottet Västra Götalandsregionen