Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Obefintlig personalomsorg för oss vårdpersonal?

Som vårdpersonal på intensivvårdsavdelningen på Näl har vi blivit informerade om att våra semestrar blir ändrade. De flesta av oss kommer att få delad semester med två veckor under sommaren och två veckor till hösten.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Vi jobbar redan utan riktig återhämtning då det inte finns utrymme för det i schemat. Vi jobbar i en arbetsmiljö som vi redan känner att vi inte orkar med. Många medarbetare mår fysiskt och psykiskt dåligt varje dag på jobbet.

Vår ersättning för denna behövliga och nu förstörda semesterperiod blir en till två extra semesterdagar per flyttad vecka. Semesterdagar som vi i normala fall skulle ha svårt att kunna nyttja för att inte tala om nu. Vi vet att det ser liknande ut på andra avdelningar och sjukhus i regionen. Att de flesta omflyttningar av personal och semestrar skett utan frivillighet är något som måste förändras innan nästa gång något liknande händer. Andra sjukhus löste inte riktigt deras semesterplaneringar med en rejäl ersättning men de har kvar en betydligt nöjdare personalstyrka efter sommaren.

Alla som kan böna och be uppåt för bättre villkor och ersättningar till vårdpersonal borde börja nu. Med alla pengar som läggs på andra områden i samhället under denna kris så känns denna kompensation med några futtiga semesterdagar som ett slag i ansiktet. Obefintlig personalomsorg och utebliven uppskattning för den vårdpersonal som nu sliter hårt på många avdelningar i regionen kommer att få konsekvenser. Jag ser framför mig en snar framtid med uppsägningar, sjukskrivningar och utbrändhet vilket kommer att bli väldigt kostsamt om inte insatser sätts in nu.

Det är dags att visa er uppskattning i mer än applåder nu, för det här är rent ut sagt åt helvete!

Jenny Lindgren

intensivvårdssjuksköterska på NÄL #tackamedlön