Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Alexander Olivera/TT
Bild: Alexander Olivera/TT

Omöjligt att hålla avstånd och vi har inget skydd alls

Som lärare jobbande på en grundskola i Trollhättan träffar jag många barn och vuxna varje vecka.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Det är väldigt svårt, om inte omöjligt att försöka hålla avstånd för att minska risken för att smitta eller bli smittad av covid-19. Trots att vi arbetar i en miljö där vi inte kan hålla avstånd, har vi ingen skyddsutrustning och fram tills för någon månad sedan var det inte ens tillåtet att bära exempelvis visir (!). I februari fick vi veta att det från och med den månaden var tillåtet att använda visir men att det inte är något kommunen bekostar. Känner du dig orolig som lärare får du alltså köpa ditt visir själv.

Detta är något jag ställer mig mycket frågande till. Särskilt då jag har hört att andra verksamheter i kommunen, exempelvis lärare som jobbar på kulturskola har blivit erbjudna och tilldelade visir från sin arbetsplats. Eller att folk som jobbar inom Trollhättans stadshus väggar erbjuds skyddsutrustning på jobbet fastän 95 procent av personalen inte är på plats och jobbar hemifrån (alltså väldigt goda förutsättningar för att hålla avstånd för de som faktiskt är på plats). Stämmer det? Och i så fall varför denna skillnad?

Borde inte det här vara en ickefråga? Borde inte all personal i kommunen som jobbar i en miljö där man inte kan hålla avstånd bli erbjudna att använda visir? Det är ju ändå huvudmannens ansvar att se till att skolan är en säker plats för barn och vuxna att vistas på. Det är väl ingen som har missat att vi befinner oss i en väldigt pressad situation där alla behöver göra sitt yttersta för att bryta trenden med ökad smitta? Eller att barn och unga i och med de nya mutationerna också blir sjuka och sprider smitta?

Jag anser att alla lärare i kommunen som vill ha ska bli tilldelade visir. Detta är redan, sedan länge, verklighet i många andra kommuner i Sverige. Så varför inte här?

Utbildningsförvaltningen får mer än gärna svara på denna insändare, i något tidigare svar läste jag att man från utbildningsförvaltningens sida skrev att man visst blev erbjuden visir som lärare. Om detta är fallet, behöver utbildningsförvaltningen vara tydligare i sin kommunikation till sina skolor, för så är i alla fall inte fallet på skolan där jag arbetar, här bekostar den orolige sitt eget visir.

Lärare i grundskolan

Svar direkt:

Den samlade bedömningen utbildningsförvaltningen gör utifrån forskning, statistik och rådande kunskapsläge är att det inte ska finnas något generellt krav på att alla medarbetare, barn och elever alltid ska använda skyddsutrustning. Däremot har vi i samverkan med skyddsombud och fackliga organisationer identifierat en risk att personal inte i alla lägen kan undvika trängsel.

I sådana situationer erbjuder utbildningsförvaltningen gratis visir och till viss del även munskydd, och det har vi gjort sedan i februari. Bedömningen om vem som behöver skyddsutrustning, och i vilka situationer, görs gemensamt av medarbetare och ansvarig chef.

De medarbetare som av olika skäl önskar använda privat skyddsutrustning, som till exempel visir eller munskydd får också lov att göra det. Det finns inte, och har inte funnits, något förvaltningsövergripande förbud mot att använda skyddsutrustning.

Birgitta Lundskog

verksamhetschef utbildningsförvaltningen