Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Anders Wiklund/TT
Bild: Anders Wiklund/TT

Omöjligt att inte beröras av Lilla hjärtats öde

Replik
Svar på ”Barns uppväxt går inte i repris”, 9 april.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Det är omöjligt att inte beröras av Lilla hjärtats öde. Lilla hjärtat är den flicka som hittades död hos sina biologiska föräldrar i början av året. Miljöpartiets företrädare Per Bolund, Åsa Lindhagen med flera skriver i en insändare vad de vill för att förbättra situa­tionen för utsatta barn.

Det är bra att Miljöpartiet presenterar förslag. Sam­tidigt väcker det ofrånkomligt frågan om varför MP inte gjorde något tidigare?

Moderaterna har nu samlat samtliga partier i riks­dagen, förutom regeringspartierna, bakom att lagstiftningen skyndsamt måste ändras för att inte fler barn ska drabbas av samma öde som Lilla hjärtat. I korthet går förslagen ut på att barns trygghet måste gå före föräldrars rätt, det måste bli enklare och tydligare för familjehemsföräldrar att överta vårdnaden av barn, om det är det bästa för barnet, samt att utreda nationella adoptioner.

Förslagen kommer från en utredning och har funnits i regeringskansliet sedan år 2015. Men den regering där MP ingår valde att inte gå vidare med dessa. Regeringens eget förslag kommer hösten 2021. Det som hände Lilla hjärtat ska inte få hända igen. Lagstiftningen måste ändras snarast.

Camilla Waltersson Grönvall (M)

Socialpolitisk talesperson, riksdagsledamot

Johan Hultberg (M)

riksdagsledamot, Fyrbodal, och ledamot av Socialutskottet