Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Charlie Riedel
Bild: Charlie Riedel

Om alla går på vänster sida gör man inte fel

Replik. Svar på Håll till höger när du möter gående på trottoaren, 13 april.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Under de senaste åren har det varit ett antal insändare i TTELA med olika synpunkter på hur man som gående ska uppträda i trafiken, nu senast den 13 april, av signaturen Thomas, som hävdar att man ska hålla till höger när man går på en trottoar eller stig. Jag är ute och går ganska långa promenader varje dag, på gator, vägar, kombinerade gång- och cykelbanor, trottoarer och stigar, och vill följa de trafikregler vi har. Vilka regler gäller för gående?

På riksdagens hemsida under ”Trafikförordning (1998:1276)”, läser jag följande:

”7 kapitlet: Bestämmelser för gående på väg, 1 paragraf: Gående på väg ska använda gångbanan eller vägrenen. Om det inte finns någon gångbana eller vägren ska gående använda cykelbanan eller körbanan.”

”Gående som använder vägrenen, körbanan eller en gemensam gång- och cykelbana ska om möjligt gå längst till vänster i färdriktningen.”

”2 paragraf: På en väg där fordonstrafik är förbjuden och i ett sådant gångfartsområde eller på en gågata som avses i 8 kapitlet 1 paragraf: gäller inte bestämmelserna i 1 paragraf.”

På Transportstyrelsens hemsida, under ”vägtrafik/trafikregler/gående”, läser jag följande:

”Det finns inga generella regler för vilken sida du som är gående ska använda på en gångbana eller gångväg. Det kan finnas lokala föreskrifter och de är då utmärkta med vägmärken.”

När det gäller vägar avsedda för annan trafik, är det väl inga problem, lagstiftningen säger att man ska gå på den vänstra sidan. Men när det gäller vägar avsedda för gående, finns det alltså inga regler som säger vilken sida man ska gå på. Skulle det finnas lokala regler, ska det finnas skyltar om det.

Under alla år jag varit ute och gått har jag inte sett en enda skylt som påbjuder gående att hålla åt något särskilt håll. Inte heller på Kanalstigen, där du, Thomas, går på höger sida. Du har alltså din fulla rätt att gå på höger sida, men du har ingen rätt att begära att andra gångtrafikanter ska göra som du. Och du går väl på vänster sida i norra änden av Kanalstigen? Där är det, enligt gällande trafiklagstiftning och de skyltar som finns på plats, tillåtet även för annan trafik än gående.

Varför krångla till det? Om alla alltid går på vänster sida, gör man inte fel enligt Trafiklagstiftningen, och man behöver inte hålla reda på vilken typ av väg man går på.

Jag ser sällan någon som hävdar sin rätt att gå på höger sida, vi som går till vänster är inte några ”enprocentare”, vi är i majoritet!

Johnny