Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: Susanne Engdahl-Jensen

Om beslutet om nedläggning av Landbogården

Det är med bestörtning, oro och sorg vi tagit del av omsorgsnämndens beslut om nedläggning av vård- och omsorgsboendet vid Landbogården. Ett beslut som också får konsekvenser för alla de som i eget boende är hemtjänsttagare och känner trygghet i närheten till Landbogården

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Vi här verksamma föreningar vet vilken betydelse anläggningen har för hela bygden, där "våra” åldringar, vi blivande åldringar och andra alltid har känt stor trygghet i framtidsutsikten att eventuellt få möjlighet att tillbringa den sista tiden i en känd, lugn och trygg social miljö.

Vår bestörtning gäller också det sätt som ärendet beretts. Efter förra vårens förslag till nedläggning uttalades från majoriteten att man, i beaktande av de värden anläggningen har utöver omsorgsboendet, insett att nedläggning inte var en bra idé. Denna gång gick det snabbare. Det hela verkar ha varit klart redan inför fredagens omröstning

Att beslutet om dessa äldre äldre, sjuka och sköra människors framtid tas, medan det råder besöksförbud på grund av pandemin. Ja, det visar inte på någon känslighet alls för det självklara i att, kanske främst våra äldre, mår bäst när de slipper oro och känner trygghet. Vem ska de nu tala med, vem ska hålla deras hand och resonera om saken, fundera över framtiden och hur den ska bli?

Vi hoppas och tror att Trollhättans stad inte glömt att man inte bara är en stad utan också en kommun. I kommunen finns småtätorter och en landsbygd och kommunen har ett ansvar för att även invånarna där har tillgång till service.

Vi vill på detta sätt uppmana majoriteten att tänka om och bättre undersöka möjligheterna till kreativa lösningar för ett bevarande av Landbogården och därefter utreda om ett nybyggt äldreboende i lantlig miljö kan ske för att ge bättre ekonomiska förutsättningar!

Åsaka-Björke hembygdsförening

Björke bygdegårdsförening

Åsaka bygdegårdsförening

Kobergsbygdens Intresseförening

SPF-Seniorerna Södra Väne

IOGT-NTO Logen Bergfast Enighet

Åsaka Sportklubb

Åsaka Slöjdare

Åsaka-Björke församling