Närvaro. Man kunnat konstatera att den så kallade ”sjuknärvaron” på jobbet (alltså då man går och jobbar trots att man egentligen är så sjuk att man borde stannat hemma) är mycket, mycket större än den ”fuskande” sjukfrånvaron, skriver insändarskribenten.
Närvaro. Man kunnat konstatera att den så kallade ”sjuknärvaron” på jobbet (alltså då man går och jobbar trots att man egentligen är så sjuk att man borde stannat hemma) är mycket, mycket större än den ”fuskande” sjukfrånvaron, skriver insändarskribenten. Bild: CHRISTINE OLSSON / TT

Omyndigförklara Försäkringskassan!

Den 25 augusti hade TTELA ett reportage om en man som inte fick sin sjukskrivning godkänd av Försäkringskassan, efter att han fått en annan handläggare. Men hela bakgrunden visade med all tydlighet att han var så sjuk att han inte hade de ringaste möjligheter att gå tillbaka till något jobb. Att det låg till på det sättet visas också tydligt genom att han till och med dog sju månader senare i sviterna av skador och dessutom av att ha fått skelettcancer.

ANNONS

Nu är det mycket snart val, men inga av våra riksdagspartier vill tala om en fråga som denna, utan bara bluddrar om en massa överbud om vem som kan ge mest pengar till verksamheter eller till mer personal – inom snart sagt alla genrer. I ett fall som det här handlar det inte alls om pengar eller personal, utan hela felaktigheten ligger i att Försäkringskassan överhuvudtaget har som uppgift att göra någon slags bedömning av – i detta fall – den som är sjukskriv en. Ta bort det mandatet hos Försäkringskassan! De ska inte bedöma någonting, utan bara betala ut den sjukpenning man har rätt till enligt det läkarintyg man redan fått av sin behandlande läkare.

ANNONS

Försäkringskassan ska inte ha några så kallade försäkringsläkare (eller vad man nu kan ha hittat på att kalla det), som inte ens sett patienten, och som sätter sig över det läkarintyg som redan finns.

När jag frågar runt hos människor och också i hela min bekantskapskrets så håller exakt alla med mig om hur vansinnigt det är att Försäkringskassans egna ”hitte-på-läkare” ska ha någon slags överprövningsrätt i sjukförsäkringen. Men ändå blir det ingen förändring. När jag går till valstugorna inför det stundande valet, så håller även valarbetarna med mig i detta – vilket parti jag än talar med. Men - förändring? Nej.

Varför är det så här? Svaret kan aldrig vara att detta system har behövts för att ”stävja eventuellt fusk” genom att en del blir sjukskrivna alltför lätt och att detta då är en stor extrakostnad för staten. För åtskilliga undersökningar har gjorts genom åren då man kunnat konstatera att den så kallade ”sjuknärvaron” på jobbet (alltså då man går och jobbar trots att man egentligen är så sjuk att man borde stannat hemma) är mycket, mycket större än den ”fuskande” sjukfrånvaron.

Många verkar inte komma ihåg att det förr var helt självklart att Försäkringskassan inte hade rätt att överpröva ett läkarintyg från en behandlande läkare, utan bara hade som uppgift att betala ut och tiga. Så ska det vara!

ANNONS

Bertil Johansson

ANNONS