Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

20180406 Trollhättan

Vård , sjukvård , NU-sjukvården , Näl ,  läkare , undersköterska , sjuksköterska , 

Stetoskop Bild: Stefan Bennhage
20180406 Trollhättan Vård , sjukvård , NU-sjukvården , Näl , läkare , undersköterska , sjuksköterska , Stetoskop Bild: Stefan Bennhage

Orsaken…är rådande…konkurrenssituation

Replik
Svar till signaturen ”Leffe”, TTELA 10 oktober

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

I insändaren ”ett misslyckande för NU-sjukvården” beskriver signaturen ”Leffe” hur specialistläkare flyttar från NU-sjukvården till primärvården.

Min kommentar: Orsaken till detta är i första hand att en primärvårdsläkare i dag har betydligt högre lön än motsvarande specialist inom NU-sjukvården, dels beroende på att de också har längre specialistutbildning och dels beroende på rådande konkurrenssituation mellan olika privata och offentliga vårdgivare inom primärvården.

Dessutom är det bättre arbetstider, mindre kvälls- och helgarbete, och större frihet att påverka sitt arbete. Alla ordinarie primärvårdsläkare är i dag specialistläkare. De flesta specialisterna från NU-sjukvården har genom åren flyttat till Maria Alberts vårdcentral i centrum och på senare tid även till vårdcentralen Prima på Innovatum.

Det är tråkigt att NU-sjukvården dränerats på flera av sina duktiga specialistläkare samtidigt som det kanske är en sund utveckling att stärka upp den kraftigt underbemannade primärvården ytterligare.

Specialistläkare, som…arbetat både i primärvården och inom NU-sjukvården