Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Lasse Edwartz
Bild: Lasse Edwartz

Oskyldiga barn som brickor i ett tråkigt spel

Nu har den styrande majoriteten i Trollhättan bestämt sig. Barnen på Kronans mellan- och högstadium ska bussas ut till andra skolor, flera av dem till västra sidan om älven.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Det finns många olika synpunkter på detta, både positiva och negativa. Medborgare, skolpersonal, politiker och föräldrar ventilerar beslutet utifrån sina olika aspekter. Jag förstår att föräldrar är oroliga. Det gäller ju lika mycket de föräldrar som låter sina barn åka från Kronogården till andra skolor, som de föräldrar som finns på de mottagande skolorna. När jag lyssnar på de mottagande skolornas föräldrasynpunkter genom initiativtagaren till den stora namninsamlingen, så känns det riktigt sorgligt i hjärtat.

När företrädaren går ut i media och utmålar Kronogårdens barn som ”att de kommer att upplevas som problem”, då känns det inte rätt. Det är verkligen att lyfta fram oskyldiga barn som brickor i ett tråkigt spel. Barnen är inga problem, de är självfallet barn precis som andra barn. De är barn som älskas av sina föräldrar precis som andra barn. Punkt. När beslutet ändå är taget, så är det ett stort ansvar som vilar på just dessa föräldrar som finns på de mottagande skolorna. Ansvaret att ge sina barn den humana och positiva inställningen som det kan innebära att få nya skolkamrater.

Om dessa föräldrar redan från början får sina barn att känna att det är ”problem” som kommer, då lär det garanterat bli ett stort problem. Då misslyckas även detta försök till bättre integration som ändå måste vara hela idén. Var vuxna och lär barnen att alla är lika mycket värda och ska behandlas därefter. Vi liberaler var inte för skolförslaget. Vi hade andra förslag till lösningar och hade helst velat se att Kronan lades ut som privat skola. Vi har sett exempel på lyckade resultat på andra ställen. Vi är inte för att barn ska ryckas upp från sina trygga hemtrakter och bussas runt om i staden.

Men det är en helt annan sak att säga att ”barnen kommer att betraktas som problem”. Jag känner verkligen med de föräldrar på Kronogården, som varje dag ska släppa iväg sina älskade telningar till andra skolor där de ska få ett sådant bemötande. Det är inte rimligt och det vänder jag mig bestämt emot som liberal. Alla barn ska självfallet behandlas lika. De ska självklart vara välkomna i gänget. Vara lika mycket värda och lika älskade. Allt annat snack är bara bullshit.

Eva Castberger

Medlem i liberalerna