Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Staffan Löwstedt/SvD/TT
Bild: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Pandemin är inte över

Den 18 mars höll Folkhälsomyndigheten en pressträff som finns tillgänglig på youtube. Vid presskonferensen presenterades data från en antikroppsstudie utförd i början av december 2020.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Denna studie går på tvärs mot vad många tror sig veta. Idag vet vi att människokroppen är bra på att utveckla antikroppar mot viruset. Det är ju själva förutsättningen för att vaccination ska vara meningsfull. En koreansk studie av symtomfria visar att mer än 90 procent av dem testade positivt för antikroppar åtta månader efter infektion. Folkhälsomyndighetens studie ger därför en god bild av smittspridningen i Sverige fram till december 2020.

Studien visade att åtta procent av de testade bar på antikroppar. De som vill tro att covid-19 drabbat en stor mängd personer som infekterats utan att känna till det talar alltså mot kända fakta. I gruppen 65+ så var det så lite som fyra procent som bar på antikroppar. Det betyder att de allra flesta som tillhör riskgrupperna i form av hög ålder har lyckats undvika att bli smittade. Det förklarar i sin tur varför dödligheten 2020 var ungefär densamma som 2019. Det är helt enkelt för få i riskgrupperna som har haft covid-19 för att det ska ge ett tydligt utslag i statistiken.

Studien visade även, tvärtemot vad många tror, att personer i åldern 0-19 år varit drabbade i hög utsträckning. Hela 11 procent av denna grupp hade antikroppar. Det blir cirka 265000 fall.

Presskonferensen diskuterade inte mörkertal. Detta tal är även lite svårt att beräkna eftersom antikroppar upptäcks först några veckor efter infektion. Mörkertalet minskar också med tiden. Det var som högst under första vågen eftersom vi då saknade testkapacitet. Men eftersom många tror på höga mörkertal så vill jag ändå påpeka att mörkertalen i början av december bör vara cirka 1500 procent i åldern 0-19, 300 procent i åldern 20-64 och 200 procent i åldern 65+.

Alla tillgängliga data tyder därför på att de allra flesta vuxna saknar skydd. Folkhälsomyndigheten uppmanar oss också att iakttaga försiktighet eftersom pandemin långt ifrån är över.

Många menar att yngre drabbas hårdare av de nya varianterna. Jag granskade inläggningar på IVA mellan den 16 mars och 6 april i år. Under denna period lades 174 personer in i åldrarna 40-59. Det låter betryggande lite, men under perioden konstaterades 38000 fall i åldersgruppen. Det går alltså en inläggning på 217 konstaterade fall. Måttet har flera matematiska brister och tar till exempel inte höjd för mörkertal. Men om vi antar att det går 174 inläggningar på 100000 smittade så hamnar vi på en inläggning på 580 smittade i ålderskategorin. Jag tycker det därför är klokt att räkna med att smittan är allvarlig och anser att det gäller att fortsätta hålla ut och ta ansvar både för sig själv och för andra.

Dag Kihlman