Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu måste regeringen agera, uttrycker debattören. Bild: Henrik Montgomery/TT
Nu måste regeringen agera, uttrycker debattören. Bild: Henrik Montgomery/TT

Passkrisen måste lösas!

Nu måste regeringen agera, uttrycker debattören.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Skolorna har slutat, försommaren är här och många har redan gått eller ska snart gå på en efterlängtad semester. Men mångas sommar- och semesterplaner grusas nu av den pågående passkrisen. Resan till släktingarna utomlands eller den av pandemin flera gånger uppskjutna semesterresan kan inte heller denna sommar bli av på grund av de långa väntetiderna för att förnya pass. Nu måste regeringen agera.

Det är anmärkningsvärt att regeringen ignorerade varningssignalerna som kom från polisen under pandemin om att det skulle uppstå långa passköer när restriktionerna släppte och resandet ökade. Resultatet av regeringens axelryckningar då ser vi nu i form av månadslånga väntetider för att få ett nytt pass. Här i polisregion Väst var väntetiden i slutet av maj hela 16,5 veckor. Tillkommer gör dessutom en leveranstid på i genomsnitt 20 arbetsdagar. I praktiken leder detta till en landsarrest för många. Det ska ingen behöva acceptera.

Nu behövs en handlingsplan för att korta väntetiderna. Polisen behöver också ges ökade resurser för att lösa situationen. I den budget som Moderaterna lagt i riksdagen tillsammans SD, KD och L avsätts 500 miljoner extra till polisen. Resurser som nu bland annat akut behövs för att lösa passkaoset. Men i grunden borde passhanteringen inte vara en fråga för polisen. Jag är övertygad om att Skatteverket mer effektivt kunde sköta passhanteringen. Polisens verksamhet behöver renodlas så att polisen kan fokusera på att lösa brott istället för att utfärda pass.

Johan Hultberg (M)

Riksdagsledamot från Fyrbodal