Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Johan Nilsson/TT
Bild: Johan Nilsson/TT

Patienter fick blodproppar i samband med covid-19

Replik
Svar till Vart tog demokratin vägen under pandemin?, 27 mars.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Det finns mycket att ifrågasätta i ditt inlägg. Förstår inte debatten som uppstått när det gäller vaccination mot covid-19. Denna svåra och smittsamma sjukdom som drabbat så många.

Senaste debatten har handlat om att Astra Zenecas vaccin eventuellt i sällsynta fall  kan ge biverkningar i form av blodproppar eller ökad risk för blödning, men detta är ännu inte fastslaget. Alla läkemedel kan ge mer eller mindre allvarliga biverkningar,  det är bara att läsa på bipacksedeln. Vanliga värktabletter såsom paracetamol kan till exempel ge blödningar i hud och slemhinnor, allergiska reaktioner, leverpåverkan och så vidare.

En del patienter fick blodproppar i samband med svår lunginflammation vid covid-19 och långvariga  komplikationer. Jag litar på att världens experter som nu gått samman för att försöka stoppa pandemin kan avgöra  vad som är bäst.

Att vi får tacka ja eller nej till att ta vaccinet är i högsta grad demokrati. Att vi skräms till lydnad är naturligtvis inte sant. "Vaccinationspass" är ett förslag i EU som ska underlätta rörligheten mellan länder. Det kan handla om att visa att du är vaccinerad, att du har antikroppar eller ett negativt test. Det är inget tvång eller villkor men då kanske du måste sitta i karantän i landet du reser till, det väljer du. Vart är vi på väg undrar du? Kanske mot en värld där denna hemska pandemi utrotas eller åtminstone försvagas om vi väljer att solidariskt vaccinera oss.

Ja tack till vaccin!