Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Stefan Bennhage
Bild: Stefan Bennhage

Patienters och medarbetares bästa för ögonen - är inte sant

Ni gör att fler avdelningar och öppenvård blir alltmer underbemannade genom att jämna ut underbemanningen, menar signaturen.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Replik på ”Avdelning 67 psykiatri på Näl är fortfarande inte fullbemannad?”.

Att ni har kvar engagemanget och gör allt ni kan för att hitta bra lösningar, som har både patienternas och medarbetarnas bästa för ögonen är inte sant. Ni gör att fler avdelningar och öppenvård blir alltmer underbemannade genom att jämna ut underbemanningen. Avdelning 93 som ni valt att tvinga två sjuksköterskor att förflyttas om från till avdelning 67 kommer efter omflyttningen har ägt rum endast ha kvar två sjuksköterskor som tjänstgör dag och kväll. Att göra en omflyttning på det här sättet och göra en avdelning sämre bemannad och mindre fungerande för att rädda en annan är inte att ha patienternas och medarbetarnas bästa för ögonen och det är minsann inte en hållbar och rimlig lösning.

Vidare nämner ni hur fantastiskt det är att se hur medarbetare från andra avdelningar i slutenvården och även öppenvården hjälpt varandra i krisen som uppstått på avdelning 67. De har hjälpt varandra för att ni har tvingat dem till det. Sjuksköterskor från redan underbemannade avdelningar och öppenvård ska inte flyttas för att täcka upp bemanning på avdelning 67. De behövs där de är för att inte deras arbetsplats också ska gå under som 67. Sådana här omflyttningar som medför en expanderad dränering av psykiatrin skapar instabilitet och är ohållbart över tid.

De lönesatsningar som ni som en del av Västra Götalandsregionen gjort har inte varit tillräckliga och inte gett någon betydande effekt när det kommer till anställning av nya sjuksköterskor.

Läget inom psykvården är värre än någonsin, det är alldeles för lite vårdplatser och det är ofta överbeläggningar på avdelningarna. Anställda går på knäna och räcker inte till för patienterna. För att få fler händer i vården och stärka bemanningen på alla avdelningar och öppenvård i stället för att jämna ut den borde ni erbjuda lönetillägget till nyanställda. Sedan behövs ytterligare höjda löner för sjuksköterskorna och arbetsmiljön måste förbättras. Vad som tydligt visar att ni inte vidtagit tillräckliga åtgärder när det gäller arbetsmiljö och patientsäkerhet är att patienter hamnar i sängar i korridorer och att det saknas avskiljningsrum på avdelning 67.

Dags för er att börja ha självkritik och agera förnuftigt i stället för att dränera psykiatrin genom inadekvata och destruktiva åtgärder. Verksamhetsledning och sjukhusledning kan bättre!

Besviken anställd