Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Janerik Henriksson/TT
Bild: Janerik Henriksson/TT

Pedagoger måste ägna onödig tid åt administrativt jobb

Pedagogerna i barnomsorgen gör ett fantastiskt jobb med barnen. De måste dock ägna onödigt mycket administrativ tid till vikariebokning.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Om de i början av veckan vet om att personal kommer att vara frånvarande får de enligt snåla chefer ändå inte boka in timvikarie. De ska vänta tills dagen innan ifall några barn är hemma den dagen så de kan klara sig på befintlig personal. Detta gör att personalen alltid är belastad till max och det går inte att genomföra de enligt läroplan planerade pedagogiska aktiviteterna. Det måste kännas frustrerande att planera något som man kanske inte kommer att kunna genomföra.

Arbetsmiljön för timanställda är usel. De ska sitta hemma och vänta på att kanske bli bokade och de blir sällan bokade åtta timmar/dag. För att ha råd att vara timanställd bör man komma upp till 40 timmar/vecka vilket få vikarier gör. Detta leder till att de söker sig till andra jobb fast de trivs väldigt bra för de har inte råd att vara anställda som vikarier i barnom­sorgen. Om cheferna låter personalen boka in vikarier i förväg slipper pedagogerna ångesten över hur denna vecka ska se ut och har lättare att få samma vikarier varje dag.

Borde vara självklart när hela landet för övrigt planerar personalkontinuitet och att kunna dela upp sig i mindre grupper för att minska smittspridning av corona.

Skärp er chefer!

Svar direkt:

Våra medarbetare inom Trollhättans stads förskolor gör utan tvekan ett fantastiskt arbete varje dag.

Ingen dag är den andra lik beträffande antal barn, barns närvarotider eller närvarande medarbetare. Även tillgången på vikarier varierar dag för dag.

Förskolan i Trollhättans stad är en stor verksamhet och behoven av vikarier inom hela verksamheten varierar mellan förskolorna från dag till dag. Därför kan tyvärr inte varje avdelning, förskola, eller rektor boka vikarier för flera dagar i rad, då behovet av vikarie kan bli större på en annan förskola i staden de kommande dagarna. Varje förskola har ett planeringsstöd för hur arbetet kan genomföras med lägre bemanning, och ändå följa läroplanens intentioner i så stor utsträckning som möjligt.

Alla verksamheter som är i behov av vikarier är oerhört tacksamma för att det finns timvikarier som vill och kan arbeta inom våra verksamheter. Inte sällan är våra vikarier utan yrkes­utbildning och därför begär vi inte att de ska ta lika stort ansvar som en tillsvidareanställd medarbetare. På grund av det skiljer sig bland annat lönenivån ­mellan vikarier och tills­vidareanställd personal.

I dessa pandemitider är vi otroligt stolta över våra medarbetare inom förskolan och våra vikarier som varje dag gör sitt bästa för barnen i Trollhättans stad!

Per Andersson Sellén

verksamhetschef