Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Fredrik Sandberg/TT
Bild: Fredrik Sandberg/TT

Pengarna går inte till äldres välfärd

Förslaget om att servera hemtjänsttagare en trave kylda matpaket i veckan är återigen en fråga som diskuteras i Trollhättan.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Beslutet är ju redan taget av majoriteten och planeringen att bygga ett nytt kök för att klara detta är i full gång. Men dessa byggnationer är inte klara. Nu är majoriteten så ivriga att få detta genomfört att de till och med funderar på att beställa dessa travar av kyld mat från Lidköping. Omsorgsnämndens ordförande Lena Hult vill införa detta så fort som möjligt. Hela denna fråga är återigen ett exempel på hur de styrande i Trollhättan ser på äldre och deras livskvalitet och situation. Det är just sådana här handlingar som tydligt visar var de står. Pengar som finns i kommunen går inte till äldres välfärd, det är helt klart.

Trots extra statsbidrag och två genomförda skatte­höjningar så får inte våra äldre trotjänare ut ens en värdig livskvalitet. Jag har gång på gång debatterat just denna fråga om kylda matlådor. Det är många som hör av sig och är tacksamma för detta. Men det finns ett undantag. En äldre man, en trofast social­demokrat. Han har ringt mig två gånger och varit mycket arg på mig, intill gränsen skällt ut mig. Varför undrar ni? Han menar att majoriteten aldrig skulle kunna göra så här ”mot oss äldre”. Jag är besviken i dag att jag hade rätt. För alla våra äldres skull skulle jag gladeligen haft fel. Men det är precis så här sossarna gör mot de äldre! Vi liberaler har kämpat för att äldre ska få leva ett värdigt och gott liv och att de själva ska få avgöra hur de vill leva.

Maten är en mycket viktig faktor i äldres vardag. Maten är inte bara en näringstabell, det är en trivselfaktor. Att få känna lite matdoft, få en trivsam pratstund runt matbordet och få lagad mat direkt i sitt hem, det är en kvalitetsfaktor i hälsa. Det ökar aptiten och förebygger undernäring. Sällskapet förebygger psykisk ohälsa och depression. Det handlar om dagliga besök som blir ett viktigt avbrott i vardagen. De nu planerade frysta mattravarna ska levereras någon gång i veckan. Matpaketen påstår nu en pressad majoritet ska ge ”ökad valfrihet”, alltså frihet att välja vilket paket man ska ta för dagen.

De dagliga besöken försvinner. Våra äldre kommer på sikt att få en sämre hälsa. Majoriteten i Trollhättan bör omedelbart sluta med att behandla våra äldre som en siffertabell med krympande marginaler. Våra äldre är mänskliga varelser som ska behandlas med respekt. De är värda att plussas på i marginalen och prioriteras framför fina torg och nya broar.

Eva Castberger

medlem i Liberalerna