Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Fredrik Sandberg/TT
Bild: Fredrik Sandberg/TT

Politiker borde "prya" på ett demensboende!

När man läser om ännu mer besparingar i omsorgsnämnden demonstrerar det tydligt det akuta behovet av en rättighetslagstiftning för äldre med särskilt fokus på rätt till boende för de äldre som så önskar och, lika viktigt, personalen inom äldreomsorgen.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Det är ett av de absolut viktigaste yrkena men det är inte ett kall, personalen ska självfallet ha bra arbetsvillkor och löner och de måste vara tillräckligt många som arbetar nära de boende.

På min mammas boende är de redan underbemannade så ytterligare försämringar kommer att leda till total katastrof. Jag har också förstått att en del yngre i personalen funderar på att sluta på grund av de miserabelt dåliga arbetsvillkoren hellre än att riskera sin egen hälsa. Då kan man också befara att de som lämnar är de som verkligen är engagerade i sitt arbete och att de som blir kvar kanske inte alltid är de mest lämpade.

Jag tycker att de politiker som ansvarar för de här frågorna borde "prya" på ett demensboende några timmar vid några tillfällen och se med egna ögon hur det fungerar. Eftersom jag har tillbringat så mycket tid hos mamma har jag fått en viss inblick i hur situationen är för personalen och man kan undra hur väl politikerna känner till det.

Eftersom personer med en demenssjukdom tillhör en av de absolut svagaste grupperna i samhället vill jag veta vad politikerna prioriterar framför den gruppen och äldre i allmänhet. Vad kostar till exempel den onödiga omgörningen av Drottningtorget? Om de pengarna istället hade lagts på personalen inom äldreomsorgen hade det varit väl använda skattemedel.

Yvonne Härestedt