Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Thomas Johansson/TT
Bild: Thomas Johansson/TT

Preem i Lysekil – ta en ledande roll som producent av biobränsle

Naturvårdsverket har underrättat regeringen om tillståndsärendet för Preem. Den saudiske ägaren av Preem, Mohammed al-Amoudi, vill utöka produktionen av fossilt drivmedel, vilket skulle öka utsläppet av koldioxid från 1,7 till 3,4 miljoner ton per år. Naturvårdsverket: ”Vi vill uppmärksamma regeringen på att ärendet kan påverka möjligheten att nå Sveriges klimatmål”. Det kan därför bli regeringen som avgör om det skall bli någon utbyggnad.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Inrikes transporter står för en tredjedel av utsläppen av växthusgaser. Enligt trafikverket behövs energieffektivare vägfordon, övergång till biodrivmedel och utbyggd kollektivtrafik. Men detta räcker inte – det krävs en omfördelning av godstransporterna från väg till järnväg och sjöfart.

Koldioxid resorberas av haven och den globala växtligheten. FN:s organ för förnybar energi (IRENA) har pekat ut skogen som en viktig resurs för att hejda en klimatkollaps. Biobränsle kan produceras med avverkningsrester som råvara. Linda Werner (avdelning ”Nya Möjligheter på Preem”) förklarar (DN annons 28 juni) att med tallolja kan Preem producera en dieselprodukt med 50 procent grön andel och efterlyser en storskalig svensk produktion av biobränsle.

Preem! Ta en ledande roll som producent av biobränsle. Det finns en elektrifierad järnväg mellan Lysekil och Göteborg. Lysekilsbanan kan rustas upp och förlängas till Preems industrianläggning. Därmed säkras råvarutillgång och leverans av producerat biodrivmedel med dagliga järnvägstransporter.

Ett nytänkande av Linda Werner och en satsning på Lysekilsbanan kan bana väg för ett regeringsbeslut som står i samklang med Parisavtalet och Sveriges klimatlöften.

Mats Fägerquist