Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Stefan Bennhage
Bild: Stefan Bennhage

Prioritera riskgrupper i fas 3 mot corona

Upprörande att en enskild så kallad vaccinsamordnare i Västra Götaland kan ta bort en prioriterad grupp i kampen mot corona.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Och gå emot rekommendationer från FHM samt även avvika från andra regioner i Sverige där riskgrupper nu kan boka tider för vaccination.

Kritik har kommit från flera håll men ingen förändring sker. Argumentet från samordnaren att den administrativa bördan att kalla människor i riskgrupp blir för svår är närmast löjeväckande. Uppenbarligen är den inte för svår i övriga regioner i Sverige.

Prioritera omgående människor i riskgrupper i fas 3 för vaccination innan dom hinner drabbas av corona med svår sjukdom och eventuell död!

Argus

Svar direkt:

I fas 3 kan man boka sig var man vill. I vår vaccinationsplan är det tydligt att riskgrupper ingår i fas 3. Planen bygger på Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning och du hittar den i sin helhet här:

https://www.vgregion.se/covid-19-corona/vaccination-mot-covid-19/

Tråkigt att höra att du uppfattat det som att vi tagit bort en prioriterad grupp, men jag kan glädja dig med att så är det inte, utan det handlar om att man i fas 3 kan boka sig var man vill. En del i fas 3 mellan 18 – 64 år, blir kallade av den sjukhusmottagning som de brukar besöka. Det vanligaste är att man bokar in sig via 1177.se Vaccination pågår just nu i fas 3.

Vaccination sker i åldersordning eftersom ålder är den största riskfaktorn. VGR:s uppdrag är att erbjuda så många som möjligt vaccin så snabbt som möjligt. Så bromsar vi smittspridningen. Vi är övertygade om att vaccinationen går snabbast på det här sättet. Det är glädjande och hoppfullt att vaccinationen nu tagit sådan fart.

Kristine Rygge,

vaccinationssamordnare Västra Götalandsregionen