Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Jesper Malmsten
Bild: Jesper Malmsten

Problem i arresten

Då jag läst artiklar om en kvinna som avled i arresten, och inlägg i fria ord om omhändertagna som ständigt vistas i arrest på grund av fylleri eller annan påverkan, och inte känner att det är det är rätt forum att vistas i, så vill jag nog hålla med i deras missnöje.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Arrest betyder gripa, och det primära med arresten är omhändertagande av gripna, anhållna som misstänks för brott. Personalen kallas också för arrestantvakter, och är inte sjukvårdsutbildade förutom en obligatorisk hjärt- och lungräddning.

Att sitta i en arrest misstänkt för ett brott är också mentalt påfrestande, och är det samtidigt i en miljö där berusade eller psykiskt sjuka gapar, skriker eller bankar oavbrutet gör det än mer otrevligt. Som gripen eller anhållen är du inte kriminell eller dylikt utan enbart misstänkt för brott tills motsatsen bevisas.

Att ta hand om missbrukare, alkoholister, psykiskt sjuka med mera, bör hanteras av sjukvårdspersonal med utbildning i nämnda problematik. För ändamålet finns det i storstäder något som kallas för TNE (Tillnyktringsenhet) och är under utredning i vårt område "tillskapande av en tillnyktringsenhet (TNE) i Fyrbodal".

Det är bara att hoppas att beslut fattas i ärendet , innan fler allvarliga incidenter uppstår.

Thomas