Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: CHRISTINE OLSSON / TT
Bild: CHRISTINE OLSSON / TT

Prova en cykelsemester i år?

I dessa tider är vi många som funderat över hur coronasommaren ska bli. Kommer jag kunna hälsa på släkt och vänner? Blir det någon utlandsresa? Vad ska jag hitta på när det jag sett fram emot ställts in?

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Varför inte prova en cykelsemester i år? I Västra Götaland finns massor av härliga cykelvägar. Du kommer närmre naturen än du gör med både bil och tåg, du känner vinden i ansiktet och lukterna från naturen. Många kommuner har satsat på cykelvägar och glöm inte att det går bra att cykla på vanliga skogs- och grusvägar också. En cykelsemester på hemmaplan är dessutom garanterat miljö- och klimatvänlig. Låt sommaren 2020 bli sommaren då vi visar att vi kan ställa om.

Du kan dessutom ta med dig cykeln utan extra kostnad på Västtrafiks egna tåg och ta dig till andra platser i vår region utan att du behöver cykla hela vägen. Kinnekulletåget är ett exempel som tar dig till vackra områden runt Vänern. Du kan ta västtåget mellan Göteborg och Borås och hoppa av på något av stoppen längs vägen eller för den delen upptäcka de många fina cykelvägarna runt Borås. Eller varför inte ta med cykeln på Bohusbanan upp längs den fina Bohuskusten eller Viskadalsbanan från Borås ner till Varberg?

Erfarenheterna från en cykelsommar lär också visa fler att det behövs ytterligare satsningar på cykelvägar, det är viktigt att ligga på dina kommunpolitiker för att de ska våga prioritera cykeln när infrastrukturmedlen ska fördelas. Cykeln är både miljövänlig och nyttig för din egen hälsa. Miljöpartiet jobbar på alla nivåer för att cykeln måste prioriteras, men det behövs en bred folkrörelse för cykeln.

Ulrika Frick

regionråd miljöpartiet

Emma Nohrén

ordförande miljöpartiet Västra Götaland