Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: TTELA
Bild: TTELA

Rädda älvrummet – en grön lunga i staden

Det var varit en debatt i insändarform i denna tidning gällande var den nya slussleden ska gå.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Det finns två alternativ som våra folkvalda kommunpolitiker ska ta beslut om. Alternativ syd vilket innebär att den går strax bredvid den befintliga. Detta kommer påverka ett antal hus i Skoftebyn. Alternativ norr påverkar ett antal hus på Västergärdet och närliggande område. Detta är en helt ny sträckning som inte kommunicerats för Trollhätteborna innan 2021.

Dock har det varit allmän kännedom att en ny slussled ska ligga bredvid den gamla. Jag och min familj undvek att köpa hus i Skoftebyn nära kanalen av denna anledning. Vilket var över fem år sedan.

Den norra slussleden kommer att börja ungefär vid den nya gång och cykelbron vid Innovatum. Därefter sätta riktning mot Västergärdet genom hela naturreservatet vid älvrummet för att till slut mynna ut vid kärlekens stig. Vissa skoftebybor tycker inte att detta är problematiskt. Men just älvrummet och gamle dal är en fråga för alla trollhättebor samt vår turistnäring. Det är också en av få gröna lungor kvar i denna staden med fina stigar som har mängder av besökare dagligen. På kommunens hemsida kan man läsa detta om älvrummet: ”Älvrummet är av riksintresse för naturvård, kulturmiljövård och friluftsliv”. Således är det inte en fråga för de boende i området utan för alla. Även riket har intresse stort nog att göra området till naturreservat.

Nu är det upp till Trollhätteborna att resa sig och protestera mot att förstöra älvrummet, naturreservatet och turismen de medför. En viss skoftebybo kommer nog hävda att detta blir snyggt och inte så farligt. Men om väldigt stora områden ska vara byggarbetsplats under sex år kan vi nog säga ajöss till turismen som möjligtvis aldrig mer kommer komma tillbaks då området är glömt.

Du kan påverka din lokalpolitiker att ta det beslut som räddar Trollhättans kanske vackraste område och dess identitet. Till er folkvalda, jag hoppas att ni ej vill bli ihågkomna som de som förstörde delar av Trollhättans identitet eller förstörde värdefull natur. Bli ihågkomna som de som räddade den! Rädda älvrummet!

Hoppfull Trollhättebo