Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

 Bild: Magnus Sundberg
Bild: Magnus Sundberg

Redan som foster påverkas vi av moderns amalgamfyllningar

Replik
Svar på Hela tänder får aldrig vara en klassfråga!, 20 december.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

I debattartikeln om ­regionens beslut att ändra i reglerna för hur länge ungdomar får fri tandvård, anser debattörerna att beslutet är felaktigt. Må så vara att en del yngre personer skulle ha glädje av subventionen, men det är betydligt viktigare att man från riks ser till att fattade beslut följs, när det gäller rätten att bli av med ­exempelvis kvicksilverläckande amalgamfyllningar och andra metaller och material som ger allvarliga fysiska och psykiska störningar i hela kroppen. I insändaren beskrivs att dålig munhälsa kan ge svåra sjukdomar som hjärtproblem, reumatism och vissa cancerformer. Detta är helt sant och en bråkdel av de effekter som olika material kan ge upphov till när de blandas.

Detta har visats av funktionshinderorganisation Tandvårdsskadeförbundet som varit aktiva i 41 år och drivit frågor som rör ­biverkningar av kvicksilver från amalgam och annat på agendan. Vi har sett till att vetenskapliga fakta har redovisats både in i olika utredningar som Vetenskapsrådet, Socialdepartementet och Socialstyrelsen hållit i. Dessa uppgifter har varit kända hos olika regeringar och kunde redan 1987 ha inneburit ett stopp för amalgamanvändningen om viljan funnits. Av något skäl har det inte hänt något alls förrän efter EU:s kvicksilverförbud 2009. Tandvården får inte sätta in nya kvicksilverläckande amalgamfyllningar.

Den äldre generationen har massor av tänder lagade och behöver få rätt att byta ut dessa och andra farliga kombinationer som gör dem sjuka. De får inte den hjälpen då detta regleras på ett sätt som pensionärer absolut inte kan klara av ekonomiskt, då hör inte tänderna till kroppen. Ett årligt besök hos tandhygienist ger ingen bot mot de sjukdomar som uppstått genom att patienterna inte blir av med roten till det onda. Det kan vara en rotfyllning som läcker bakterier ut i blodomloppet och innebär att hjärtat blir påverkat och kan ge sepsis blodförgiftning. Hjärna, njurar och andra organ samlar på sig kvicksilvret och de ökande neurologiska sjukdomarna har i vetenskapliga studier visat sig ha kopplingar till tandstatus.

Så länge som vården inte ser hela människan med tänder och fyllningar missar man viktig information och troliga orsaker till flera allvarliga vårdkrävande tillstånd. Det räcker inte med att prata om jämlikhet man måste sätta ner foten och göra något konkret. Besluten som tagits har förfuskats, så att det nästan är omöjligt att få tandvården inom hälso- och sjukvårdens ramar beroende på krångliga regler och totalt ointresse att följa forskning som visar på riskerna. Utan påverkan av miljögiftet kvicksilver från fosterstadiet genom moderns fyllningar skulle fler kunna må bättre utan vårdkrävande resurser. Mödratandvården var rätt tänkt men blev fel genom amalgamanvändningen. Detta skulle kunnat undvikas om man från början inte hade försvarat en sjuk sak och gått andras ärenden, utan insett att man inte ska använda ett av jorden värsta gifter i tänderna på människor.

Margaretha Molius

författare och förbunds- ordförande i Tandvårdsskadeförbundet 1993–2016