Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Per Danielsson/TT
Bild: Per Danielsson/TT

Reformerna har lyst med sin frånvaro

Replik. Svar på Viktig del är att stoppa rekryteringen av unga, 28 april.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Mats Wiking, Jörgen Hellman och Paula Holmqvist anför i sin replik att det inte finns något parti som vill försvåra möjligheterna att utreda brott. Det är naturligtvis positivt att även Socialdemokraterna ser de enorma problemen med kriminalitet som Sverige brottas med. Men det är handling och inte ord som betyder något, och när det gäller de föreslagna tidsgränserna för häktningar är det svårt att se det på något annat sätt än att Socialdemokraterna medverkar till just försvåra möjligheterna att utreda brott.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen har suttit vid makten i snart sju år. Debattörernas egen statsminister har konsekvent sagt att gängkriminaliteten ska knäckas. Trots det har reformerna lyst med sin frånvaro med problemen förvärrats kraftigt. Skjutningarna har skenat, bombdåd och sprängningar har blivit vardag och polistätheten har sjunkit drastiskt.

Det 34-punktsprogram som regeringen och Socialdemokraterna talar så varmt om innehåller flera förslag som Moderaterna drivit under lång tid. På det stora hela är flera av förslagen bra. Problemet är att dessa reformer borde varit på plats för längesedan. Och det har inte funnits några hinder för Socialdemokraterna att lägga fram och få igenom dessa i riksdagen.

Därtill saknas de riktigt viktiga, mönsterbrytande reformerna som på allvar skulle försvåra liven för de gängkriminella. Det handlar bland annat om dubbla straff för gängkriminella, kriminalisera deltagande i och samröre med kriminella gäng samt införa en möjlighet för polisen att använda så kallade preventiva tvångsmedel i brottsutredningar som avser konkreta misstankar om gängbrottslighet.

När Socialdemokraterna nu lyckats med att driva igenom ett införande av tidsbegränsade häktningar får vi ytterligare ett bevis på att man uppenbarligen saknar såväl vilja som förmåga att genomföra de reformer som Sverige behöver i kampen mot kriminaliteten.

Johan Forssell,

rättspolitisk talesperson Moderaterna

Johan Hultberg,

riksdagsledamot från Fyrbodal (M)

Ann-Sofie Alm,

riksdagsledamot från Fyrbodal (M)