Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Jonas Ekströmer/TT
Bild: Jonas Ekströmer/TT

Regelvidrigt att stänga högstadier i Trollhättan och Vänersborg

Kommunens beslut att stänga högstadieskolorna strider mot utbildningsminister Anna Eklunds och regeringens beslut.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Avsikten med pandemilagen och den möjlighet att hålla högstadieskolor delvis stängda är enligt utbildningsministern att man: "Innan fjärr- eller distansundervisning tas till som åtgärd behöver huvudmannen först ha konstaterat att övriga åtgärder inom ramen för det ordinarie regelverket är uttömda. Huvudmannen måste därför i första hand överväga andra möjligheter för att se till att eleverna håller tillräckligt avstånd genom att exempelvis anpassa schemaläggningen, tillfälligt nyttja andra lokaler som är lediga eller förlänga skoldagen på så sätt att vissa elever får undervisning i skolans lokaler på förmiddagen och andra elever får undervisning i skolans lokaler på eftermiddagen. (citat hämtat från utbildningsdepartementet hemsida)".

Att som Trollhättan och Vänersborgs kommun ta tillfället i akt och stänga högstadiet är regelvidrigt. Man ser inte till högstadieelevernas behov av stöd och hjälp för att tillgodogöra sig skolkunskap. När man även tidigare har stängt ungdomarnas möjlighet till fristad, det vill säga fritidslokaler och idrottsanläggningar där fritidsledare och klubbars idrottsledare kunnat hjälpa och uppmärksamma utsatta ungdomar situation så blir nu läget än mer allvarligt. När eleverna inte är välkomna att vistas i sin skolas skyddade miljö där även mentorer haft en möjlighet att uppfatta barnets situation.

Ungdomarna är nu helt utestängda både från fritidsaktiviteter såväl som skola och hänvisade till att sköta sig själva under veckans dagar. För inte är det väl tänkt att föräldrarna ska tvingas "vabba"/ sjukskriva sig för att ta hand om sina barn på dagtid. Många föräldrar arbetar inom den redan hårt belastade sjukvården och när de tvingas vara hemma för att ta hand om/stötta sina barn som kommunen valt att utestänga från skola och fritidsaktiviteter, kommer det ge efterverkningar inom de yrkesområden som föräldrarna annars haft sitt förvärvsarbete inom.

Bekymrad pappa