Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Staffan Löwstedt/SvD/TT
Bild: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Regeringen och dess coronastrategi är misslyckad

Replik
Svar till "2020 har varit ett turbulent år", 22 december.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

2020 har varit ett turbulent år då det mesta handlat om corona skrev (S)-trion Hellman, Holmqvist och Wiking. Om detta är vi överens men vi blir bekymrade över Socialdemokraternas bristande självkritik och krisinsikt.

I skrivande stund har fler än 8 000 svenskar dött med covid-19 och vi befinner oss mitt i en allvarlig andra våg med en stor smittspridning som sätter sjukvården under ett extremt tryck. Den stora smittspridningen har spelat en avgörande roll för att så många har blivit sjuka och dött i Sverige. För detta vilar ett tungt ansvar på regeringen konstaterar coronakommissionen som i sitt första delbetänkande vidare drar slutsatsen att strategin att skydda de äldre har misslyckats. Äldreomsorgen dras med strukturella brister.

Regeringen har misslyckats med att åtgärda äldreomsorgens strukturella brister men också med den akuta krishanteringen. Coronakommissionen kritiserar regeringen för att det nationella besöksförbudet inom äldreomsorgen kom för sent och alla minns vårens haveri med testning och smittspårning. Genomgående under pandemin har varit att regeringen varit saktfärdig och otydlig. Den brutala sanningen är att det har kostat både liv och jobb. Arbetslösheten här i Fyrbodal är nu den högsta i Västra Götaland och regeringens hantering av stöd till drabbade företag har varit ett haveri med sena besked, krångliga regelverk och oacceptabelt långa handläggningstider.

Vi moderater vill se en mer kraftfull coronastrategi där restriktioner för att hejda smittan förenas med åtgärder för att rädda jobb och företag. Och vi vill ta i tu med trygghetskrisen och Sveriges misslyckade integration. Arbetslinjen behöver återupprättas, bidragstak införas och hela rättsväsendet stärkas. Sverige behöver byta spår och regering.

Fyrbodals moderata riksdagsledamöter

Johan Hultberg och Ann-Sofie Alm