Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Stefan Bennhage
Bild: Stefan Bennhage

Regionerna måste utbilda om artros

Personer med artros i knät ska inte erbjudas artroskopisk kirurgi. Trots uppmaningar om att upphöra genomför vården denna titthålskirurgi på artrospatienter till en kostnad av en kvarts miljard varje år. För att motverka denna utveckling måste regionerna satsa mer på bra rehabilitering, artrosskolor och fysisk träning.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Det finns ingen behandling som botar artros, men för varje år som passerar lär vi oss mer om denna sjukdom som hundratusentals svenskar lever med. Förhoppningen är att forskningen i en nära framtid ska göra ett genombrott och att vi får ett botemedel mot artros. Till dess vill Reumatikerförbundet rikta ljuset mot några av de behandlingsmetoder som forskningen visat är mer effektiva än artroskopisk kirurgi. Stark evidens finns för att rörelse och träning smärtlindrar, ökar funktionen och styrkan i kroppen.

Artroskopisk kirurgi är en form av titthålsoperation som enligt Socialstyrelsens riktlinjer för rörelseorganens sjukdomar inte lindrar mer effektivt än fysisk träning eller rehabilitering skulle ha gjort. Trots att Socialstyrelsen redan 2012 gick ut och avrådde hälso- och sjukvården från artroskopisk kirurgi framgår i förslaget till nya nationella riktlinjer 2020 att under 2018 genomfördes 13 400 vårdåtgärder knutna till artroskopi i knän till en sammanlagd kostnad på 253,9 miljoner kronor.

Fysisk träning och patientutbildning är den behandlingsform mot artros som Socialstyrelsen i första hand rekommenderar i riktlinjerna för rörelseorganens sjukdomar. Följer man sitt egenvårdsprogram är prognosen god och sjukdomsförlopp kan hejdas. Därför är det viktigt att tidigt komma igång med behandlingen.

En viktig förutsättning för att uppnå det är att regionerna följer Socialstyrelsens riktlinjer för rörelseorganens sjukdomar och satsar mer på rehabilitering så att patientens sökande efter andra mindre effektiva behandlingar minskar.

Lotta Håkansson

Ordförande Reumatikerförbundet

Monica Nordh Halldén

Distriktsordförande Reumatikerdistriktet Älvsborg

Leif Andersson

Ordförande, Reumatikerföreningen Ale

Margareta Servaeus

Ordförande Reumatikerföreningen Mellerud

Gerd Skoog

Ordförande, Reumatikerföreningen Trollhättan

Elsa Torstensson

Ordförande, Reumatikerföreningen Vänersborg