Resenär som inte kan nyttja biljett ska få göra återköp

Replik Svar på "Västtrafik följer inte rekommendationerna!", 21 mars.

ANNONS
|

Nyligen ifrågasattes Västtrafik för att inte låta resenärer pausa eller få återbetalda sina periodbiljetter. Som svar angav Västtrafik att deras tjänster fortfarande fungerar som de ska, och att det av den anledningen inte är aktuellt. Men Västtrafik missar poängen: en resenär som betalat en periodbiljett och som med anledning av coronaviruset inte kan använda den längre ska rimligtvis få göra ett återköp.

Bussar och tåg kanske fortfarande rullar, men man kan inte längre resa som vanligt. Kanske är man sjuk, jobbar hemifrån, eller så har ens lärosäte börjat undervisa på distans. Därför måste Västtrafik ta sitt ansvar och låta resenärer göra återköp på biljetter som inte kan användas.

ANNONS

Jag tänker särskilt på alla studenter som tidigare pendlade till och från sitt lärosäte. Studenter är en särskilt utsatt grupp i samhället som lever med knappa marginaler och dessutom ofta känner en konstant press att klara av sina studier – annars tappar man sin månadsinkomst. Är man därtill kanske sjuk och inte kan använda sin periodbiljett utgör det ett extra orosmoment.

I och med att all undervisning nu ges på distans och vissa praktikperioder är inställda finns för många studenter inte längre någon anledning att ha ett periodkort. Här behöver Västtrafik inse att det är närmast omänskligt att inte visa förståelse för sådana utsatta resenärer.

Det stämmer att man normalt sett inte får sina biljetter återbetalda vid sjukdom. Men normalt sett brukar inte heller alla världens länder och befolkningar samarbeta för att bekämpa en pandemi.

Västtrafik säger att de följer direktiven kring kollektivtrafiken, och det låter ju bra. Men Västtrafik måste också våga fatta sina egna beslut, och så länge de inte går emot expertmyndigheternas rekommendationer är det ju inget problem att tillfälligt göra avsteg från vad som ”normalt sett” gäller.

En pandemi innebär inte bara att man måste motarbeta smittspridning. Man måste också motarbeta ekonomiska konsekvenser, och kanske viktigast av allt: att våra medmänniskor mår dåligt. Västtrafik kan och bör motarbeta alla tre.

ANNONS

Jakob Gleby, Ordförande på Studentkåren vid Högskolan Väst

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS