Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Bild: Johanna Norin/TT

Rimligt att pengar går till forskning om demens

Efter att på senaste tiden läst om besparingar inom omsorgen står det helt klart att Sverige måste få en rättighetslagstiftning för äldre svenskar så att politikerna inte kan försämra situationen för de äldre.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Att behandla äldre svenskar på det sätt som ibland sker är definitivt inte värdigt ett land som vill kalla sig en ”humanitär stormakt”. Finns det några politiker som driver frågan om rättighetslagstiftning för äldre? Det finns ju en barnkonvention, varför inte en äldrekonvention?

Jag har ett förslag när det gäller personer med en demensdiagnos. Om en person avlider utan bröst­arvingar eller testamente går ju kvarlåtenskapen idag till Allmänna arvsfonden. Eftersom det finns stora frågetecken kring hur Allmänna arvsfonden fördelar de medel de får in tycker jag att det vore rimligt om man hade ett system där kvarlåtenskapen efter en person med en demensdiagnos i sådana fall automatiskt går till någon seriös och etablerad organisation som forskar kring demenssjukdomar.

Yvonne Härestedt