Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Metoo. Att prata mer om sex och samtycke i alla delar i samhället. Att förstå konsekvensen av ryktesspridning för en tjej och dess stigmatisering kring sex i jämförelse med killar, skriver insändarskribenten.
Metoo. Att prata mer om sex och samtycke i alla delar i samhället. Att förstå konsekvensen av ryktesspridning för en tjej och dess stigmatisering kring sex i jämförelse med killar, skriver insändarskribenten.

Säg inte: Det var ju bara ett skämt

Replik
Svar på ledare - Sexbrottsökningen är en stor skandal, Liberala Nyhetsbyrån, 23 november.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Att förenkla en så komplex fråga gagnar ingen i samhället. Detta är ett strukturellt problem och vi kan inte endast fokusera på grupper eller enskilda personer när det är ett samhälleligt problem.

Karin Phils dubbelsidighet gällande rätt och fel sorts män är en röd tråd genom artikeln. Å ena sidan målas männen upp som hjältar och å andra sidan som förövare ”den andre” ett hot. Det som är den solklart röda tråden är just att 98 procent oavsett bakgrund av de som misstänks för sexualbrott är män. Utmålandet av att kvinnor behöver en ”stark man” som kommer och räddar dem om natten gör mig förbannad. Speciellt när 11 procent av sexualbrotten begås av en närstående enligt BRÅ.s statistik 2016.

Att det finns ett samband med ökade anmälningar sedan metoo-upproret är inget någon ska förminska genom att säga ”ökningen kring anmälan skedde redan innan”. Då missas en viktig poäng av att kvinnor vågat börja anmäla tack vare metoo. BRÅ har sett en ökning med 33 procent från november 2016 jämfört med november 2017. Stöd istället de kvinnor som trots vetskapen kring konsekvenserna av att anmäla någon för sexualbrott vågar göra det trots utsatthet bland nära, exkludering ur gemenskap, hot och trakasserier. För att belysa detta kolla då på den senaste undersökningen gällande den nya samtyckeslagen bland unga:

90 procent av kvinnorna är positiva till lagen, jämfört med 63 procent av männen. 33 procent av männen tycker att det är samtycke om en lägger sig naken bredvid någon, jämfört med 16 procent hos kvinnorna. 17 procent av killarna tycker att det räcker med att man är ihop med någon jämfört med 9 procent hos kvinnorna. 17 procent av männen tycker att det är samtycke att följa med någon hem sent på kvällen motsvarande är 7 procent bland kvinnorna. Siffrorna är tydliga, signalerna är tydliga. Vi måste prata mer om samtycke.

Så mitt förslag är: Att börja prata om de strukturella problemen bakom den våldskultur som finns i samhället. Att ge mer resurser åt rättsväsendet i gällande att driva sexualbrottsmål och forskning. Att införa porrfilter för unga. Att trygga kvinnors anställningar och utsatthet i arbete och skolmiljöer. Att tala om jargonger som upprätthåller förtryck och trakasserier. Att problematisera hur humor legitimerar jargonger via att säga ”det var ju bara ett skämt”. Att prata mer om sex och samtycke i alla delar i samhället. Att förstå konsekvensen av ryktesspridning för en tjej och dess stigmatisering kring sex i jämförelse med killar.

Louise Genusvetare