Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: TT /GP
Bild: TT /GP

Säg upp saltade avtal i regionen!

Varför ska SOS-alarm bestämma hur våra ambulanser ska användas?

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Frågan är välbefogad eftersom det är vi i regionen själva som bestämmer vilka som ha ambulans. Redan i april månad yrkade Sverigedemokraterna att avtalet med SOS-alarm skulle sägas upp med hänvisning till att vi ville att vår egen verksamhet sjukvårdens alarmcentral ”svlc” skulle ta över även den verksamheten. Vi lade yrkandet tidigt eftersom avtalet med SOS-alarm måste sägas upp innan 2021 år slut för att kunna upphävas. Samt för att "svlc" skulle ges ett tidigt besked där de kunde börja rigga upp för ett övertagande.

Vårdbedömningarna av patientärenden via 112 görs idag av "svlc" med mycket hög medicinsk kvalitet, den utförs av legitimerade sjuksköterskor med erfarenhet av akutsjukvård och med stöd av larmcentralsläkare. De samtal som inte kan besvaras av Västra Götalandsregionen inom 30 sekunder tas över av SOS-alarm. Vid de tillfällena uppstår så kallat redundanskostnader vilka är rejält saltade av SOS-alarm. Dirigeringen av ambulanser som SOS-alarm också bedriver är en annan synnerligen dyr funktion, 2020 kostade den 45 miljoner kronor. Av beräkningar gjorda så kan "svlc" själva sköta dirigeringen för en mycket mindre summa. Västra Götalandsregionen måste bygga upp en egen redundansfunktion och ta över dirigeringen från SOS-alarm.

I Mälardalssamarbetet där regionerna Uppsala, Sörmland och Västmanland samverkar med varandra har man också SOS-alarm som redundans men där uppstår det sällan situationer där SOS-alarm tar över samtalet. Mellan de tre samverkande regionerna finns en intern redundans som förhindrar det. Västra Götalandsregionen kan göra mycket för att förhindra att samtalen tas över SOS-alarm. Bland annat att rekrytera/schemalägga mer personal eller att se över möjligheten med andra regioner om att skapa ett samarbete likt det i Mälardalssamarbetet. Frågan om fortsatt avtal med SOS-alarm var uppe sist i möte med Hälso-och sjukvårdsstyrelsen.

Kortfattat har de andra politiska partierna förstått att vår idé är klok och vad man kunnat utläsa i tidningarna efter mötet så vill de nu utreda vårt förslag ordentligt innan man låter "svlc" ta över verksamheten. Därför valde man förlänga den dyra lösning vi har idag ända till 2024. Det är sannerligen dyrt att erkänna att SD har haft rätt hela tiden. SD yrkade ensamt avslag förslaget om att förlänga avtalet.

Jag förstår inte varför det ska ta tre år till att fundera på sakfrågan, varför de andra partierna föredrar tre år till med dyra och saltade avtal med SOS-alarm. Vi alla skattebetalare betalar deras senfärdighet. Det är alldeles för lätt att slösa med skattemedel.

Heikki Klaavuniemi

regionråd (SD)