Så kan invånarna i Västra Götaland köra säkert i påsktrafiken

Fyra av tio invånare i Västra Götaland tycker inte att andra trafikanter anpassar sin körning efter vinterväglag, visar en ny Sifoundersökning på uppdrag av Svevia.

ANNONS
|

Påsken är en stor trafikhelg som fortfarande bjuder på vinterväglag, inte minst när många ska till fjällen. Här är de bästa tipsen för att göra påsktrafiken säkrare, skriver Mattias Svedberg, arbetschef på Svevia i Västra Götaland.

Det har varit ett år med extremt vinterväder över hela landet. Även om vintern börjat släppa taget om delar av landet kan vinterväglag slå till när som helst, inte minst i form av halka. Om du ska till fjällen i påsk är det definitivt vinter som gäller på vägbanorna.

Fyra av tio invånare i Västra Götaland tycker inte att medtrafikanterna anpassar sin körning efter vinterväglaget, visar en ny Sifoundersökning som vi på Svevia låtit göra. Det är oroväckande nyheter inför påsken, en av årets mest intensiva trafikhelger.

ANNONS

Trots att det börjar bli vår i luften bör man komma ihåg att det kan skilja fem, sex grader mellan temperaturen på vägen och i luften. Svartis är bedrägligt och kan se ut som en helt ren vägbana, men vara rena skridskobanan. Då behövs såväl aktiv halkbekämpning som ett körsätt som är anpassat efter förhållandena.

Samma Sifoundersökning visar också att fyra av tio invånare i Västra Götaland känner sig stressade när de hamnar bakom ett vinterväghållningsfordon. Det är mänskligt att känna så om man måste sakta in bakom en bil som röjer snö eller bekämpar halka. Men vi är där för att göra vägen framkomlig och säker. Den som gör en farlig omkörning riskerar livet på sig själv, på andra trafikanter och på våra förare.

Våra förare bevittnar nästan dagligen farliga omkörningar där både deras och bilisternas liv står på spel. Under vintern har flera kollisioner mellan plogbilar och personbilar inträffat, lyckligtvis utan några dödsfall. Alla tjänar på en trygg arbetsmiljö för dem som jobbar med att göra vägarna säkra och vi ber dig hjälpa till.

För att köra säkert i påsktrafiken vill vi skicka med tre tips till invånare i Västra Götaland som kanske möter eller passerar ett vinterväghållningsfordon på resan:

ANNONS

1) Sänk farten. Plogbilar, saltbilar och andra arbetsfordon är förarens arbetsplats. Många olyckor inträffar när de blir påkörda bakifrån. Genom att sänka hastigheten bidrar du till en ökad trygghet, för föraren, för dig själv och för andra trafikanter.

2) Sök ögonkontakt vid möte. Om du har möjlighet, sök ögonkontakt med föraren innan ni möts. Det minskar risken för missförstånd mellan trafikanter.

3) Håll avstånd. Ligg inte precis bakom vinterväghållningsfordon. Ha alltid tålamod, även om det kan upplevas stressande att ligga bakom en plogbil i lägre hastighet än du hade tänkt dig. Plogbilsföraren arbetar för att du och andra ska komma fram och släpper förbi trafiken så snart det finns möjlighet.

Vi önskar alla invånare i Västra Götaland en riktigt glad påsk, utan onödiga tillbud i trafiken. Håll avstånd på vägen och ta hellre lite extra tid på dig än att stressa. Vi gör allt vi kan för säkerheten på vintervägarna och vi vill be dig göra det du kan.

Mattias Svedberg,

arbetschef på Svevia

ANNONS