Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Stefan Bennhage
Bild: Stefan Bennhage

Så kan välfärdsjobben bli mer attraktiva

Nu när sommaren närmar sig tar många sina första steg ut på arbetsmarknaden i Vänersborg. Ofta inom yrken som Kommunal organiserar.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

I år är omständigheterna speciella. Coronapandemin har varit en enorm utmaning för vård- och omsorgssektorn. Den har också satt ljuset på de bemanningsbehov som finns och som bara kommer bli större framöver.

Inte minst därför så hoppas vi att du som arbetsgivare tar chansen att visa hur givande och roligt det är att ha ett yrke där man arbetar med människor. Vi på Kommunal har några tips till dig som arbetsgivare för att fler ska välja ett yrke inom välfärden i framtiden:

1) Lyssna på personalen och låt dem vara delaktiga i frågor som handlar om verksamheten. Det är proffs på sina jobb och vet bäst hur man kan organisera det. Inte minst viktigt i det läge vi befinner oss i idag.

2) Har du inte redan gjort det så se till att heltid blir norm – utan delade turer och sämre arbetsmiljö. Att kunna försörja sig under hela livet utan att slita ut sig borde vara en rättighet i Sverige. Dessutom tillvaratar du kunskapen hos varje anställd under dygnets alla timmar.

3) Bemanna efter behov. Det bör alltid vara behovet som styr i slutändan så anställ fler på trygga anställningar i stället för att ta in timanställda vikarier. Det påverkar kontinuiteten i verksamheterna och de anställdas försörjning och möjlighet att planera sina liv.

4) Ställ dig frågan om du säkerställt att alla känner sig trygga med sina arbetsuppgifter och att de känner till de riktlinjer och rutiner de behöver i jobbet. Att kunna utföra sitt jobb på ett tryggt och säkert sätt är alltid A och O.

5) Se till att alla kan få sin semester i sommar. Det har varit en tung vår. En bra arbetsgivare som tänker långsiktigt ser till att personalen får en chans till riktig återhämtning inför hösten.

Och till dig som ska jobba i välfärden i sommar – välkommen till världens mest givande bransch! Du behövs kanske mer än någonsin och är otroligt viktig! Och ser du saker som kan förbättras är dina åsikter viktiga. Gå med i Kommunal så kan vi förändra tillsammans!

Theresia Andersson ordförande Kommunal Vänersborg

Jenni Moverare ordförande Kommunal Vänerväst