Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: Susanne Engdahl-Jensen

Så mycket blå dunster!

Replik till
”Har sämst lokalmässiga förutsättningar för god vård”, 5 september.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

”Överskott av platser”: Hur har överskottet uppkommit? Sanningen är ju att ni fullt medvetet byggt kapacitet över behov inne i centralorten!

Alltså en planerad överkapacitet för att kunna lägga ner en enhet, som ”inte ger kvalitet”. Ni har medvetet dragit på er kostnader för ”lokaler som inte används optimalt”!

”Kvalitet” är omsorgsproduktion till lägsta kostnad, inte äldres välmående. Vanvård på Källstorpsgården är bristande kvalitet! Man kan känna doften av de gamla fattigauktionerna! De gav garanterat lägsta kostnad per ”hjon”.

”Bra arbetsmiljö”: 2019 gjorde Arbetsmiljöverket en tillsyn vid Landbogården och anmärkte på arbetsutrymmet i badrummen. Kom Arbetsmiljöverket med helt nya krav? Nej! 2012(!) kom föreskriften med kraven.

Omsorgsförvaltningen har alltså under cirka sju år underlåtit att åtgärda brister som medför ergonomiska risker för personalen, antingen av brist på kompetens (allvarligt) eller genom att medvetet ignorera föreskriften (ännu allvarligare!). Nu är bristerna ett bra argument när man vill lägga ner? Har inte Kommunal reagerat på riskerna?

”Lokalmässiga förutsättningar”: Bristande underhåll är ett genomgående argument för nedläggning av både skolor och äldreboende. Om kommunen och fastighetsbolagen inte kontinuerligt planerar och genomför underhåll, närmar det sig vanvård. Vi bör vara mer rädda om de skattemedel vi investerar i fastigheter! Eller är det också en del av strategin?

”Underskott”: Om omsorgsförvaltningen år efter år har underskott, men ändå ska budgetera för en lägre nivå man aldrig når, börjar man likna de individer som exponeras i Lyxfällan i TV3. Att satsa stenhårt på torg­ombyggnad, ny bro (som Trafikverket inte ser behovet av …), ny entré i kommunhuset (här brister inte underhållet!), lådor i allén, etcetera, känns kanske expansivt, men är inte alls genomtänkt! Men framhärdar man, måste ju pengarna komma någonstans ifrån – omsorgen till exempel.

Stefan Löfvens ord ”Ingen ska frukta att bli gammal” klingar mot denna bakgrund oerhört avlägset. Eller är det just Trollhättans majoritet han talar till?

Att föra fram en utökad träffpunkt, visar att nämnd och förvaltning inte brytt sig om att sätta sig in i behovsbilden för Landbogården, Åsaka och hela kommunens landsbygd eller är inkapabla att förstå den.

En sådan brist på kompetens inom just omsorg är särskilt alarmerande!

Besviken stadsbo som ogillar lögner