Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Jonas Ekströmer/TT
Bild: Jonas Ekströmer/TT

(S)atsning på skola och personal

Genom riksdagsbeslut under hösten får Melleruds kommun totalt 17 352 000 kronor extra för verksamhetsåret 2020. Tyvärr tappar vi 5 670 000 kronor i minskade skatteintäkter eftersom befolkningen har minskat det senaste året.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Men det blir ändå 11,6 miljoner extra som inte fanns när budget 2020 antogs av kommunfullmäktige i juni. Merparten är dessutom årliga medel som kommer att finnas kvar under överskådlig framtid.

Vi inom Socialdemokraterna anser att det är viktigt att dessa extra medel går ut till verksamheterna. Vi har i veckan lagt förslag om att den beslutade nedskärningen på kultur- och utbildningsnämnden (KUN) på fem miljoner tas tillbaka. Dessutom vill vi ge ett par miljoner extra till vardera KUN och socialnämnden med inriktning på att rekrytera, fortbilda och behålla personal, samt åtgärder för ökad studiero i skolan.

Vi vill också göra flera tillfälliga satsningar, som exempelvis nya detaljplaner för att möjliggöra byggande, utvecklingsarbete kring arbetet med personer med funktionsvariation samt att utreda möjligheterna för ett Föreningars hus.

Med våra förslag tar vi ansvar för både kommunens verksamhet och ekonomi. Satsningarna innebär inte att kommunens överskottsmål om 2 procent riskeras. Tvärtom, av extrapengarna återstår, utöver det tidigare beslutade överskottet, 1 182 000 kronor, som kan användas för oförutsedda utgifter.

Michael Melby

Socialdemokraterna i Mellerud