Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vi har infört garantipension till pensionärer som haft en låg lön och ofta jobbat deltid, menar debattörer.
Bild: Patrick Sörquist

S avser inte höja några skatter

Vi har infört garantipension till pensionärer som haft en låg lön och ofta jobbat deltid, menar debattörer.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Replik på ”Pensionärerna har redan föreslagit det för länge sedan”.

”Pensionär” skriver i ett inlägg och frågar om det inte varit bättre med en långsiktig lösning av pensionssystemet.

Vi har i riksdagen under lång tid haft en pensionsgrupp som ska arbeta just långsiktigt. Tyvärr valde flera partier att hoppa av gruppen. Därför har det varit svårt att hitta långsiktiga lösningar av pensionssystemet. Andra saker som påverkar pensionen är till exempel de jobbskatteavdrag som den borgerliga regeringen införde från 2006-2014 och 2019.

Man sänkte skatten för arbete men inte för pensionärer. Detta har S och MP rättat till genom flera skattesänkningar för pensionärer. Från och med 2023 har pensionärer samma skattesats som de som jobbar!

Övriga förbättringar som skett är: 2021 fick pensionärer som arbetat ett långt liv höjd pension med upp till 600 kronor i månaden.

2022 har vi nu höjt pensionen med upp till 1000 kronor innan skatt, med den garantipension som ges till pensionärer som haft en låg lön och ofta jobbat deltid och inte tjänat in tillräckligt för att få en pension att leva på. Så att det bara är de som inte arbetat som får garantipension, som ”Pensionär” påstår, stämmer inte.

Vi har också i regeringsställning höjt bostadstillägget. Senaste höjningen gjordes i år. I resonemanget om att S och V vill höja skatterna förstår vi inte vad ”Pensionär” menar. S avser inte höja några skatter, utan vi har istället tagit bort den orättvisa pensionärsskatten, som blev en konsekvens när borgarna införde jobbskatteavdrag.

Paula Holmqvist

Mats Wiking

Karin Engdahl

Socialdemokratiska riksdagsledamöter från Fyrbodal