S-kvinnor: Debatten bör handla om frivilligheten

Replik Svar på ”Väntar fortfarande på ett svar från er”, 5 juni.

ANNONS
|

I en debattreplik från den 5 juni undrar SP hur vi S-kvinnor ser på religiöst förtryck, framför allt när det gäller huvudduk på minderåriga, och om jämställdhetsarbetet bara gäller vissa i samhället?

Låt oss börja med det mest grundläggande, för S-kvinnor är det en självklarhet att jämställdheten gäller lika för alla i samhället. Grunden för vår verksamhet är såväl klasskamp, kvinnokamp som antirasistisk kamp.

För att ge alla barn och ungdomar rätten att forma sina egna åsikter och värderingar har S-kvinnor varit starkt pådrivande för att religiösa förskolor och skolor ska förbjudas.

I det offentliga är Sverige ett sekulärt land och föräldrars åsikter ska inte styra barnen i förskolan och skolan. Vi är övertygade om att barn mår bra av att möta personer med olika bakgrunder och olika åsikter för att forma sin egen personlighet och välja sin egen livsåskådning.

ANNONS

Vidare har S-kvinnor arbetat hårt för att motverka alla former av hedersrelaterat våld och förtryck. Vi har krävt ett totalförbud mot barn- och tvångsäktenskap och en straffskärpningsgrund för hedersrelaterade brott för att visa på dess allvar. Båda dessa förslag har precis blivit verklighet.

När det gäller frågor om religiösa kläder och symboler är de komplexa. Enligt artikel 18 i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna har varje människa rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet. Rätten att bära huvudduk bör bygga på dessa grundläggande friheter.

Vi S-kvinnor anser att det är viktigt att skilja på själva plagget och vad det för många symboliserar i form av förtryck. Vi måste självklart motverka förtrycket, men gör vi det genom att förbjuda ett plagg?

Ett förbud skulle kunna innebära ökad exkludering och marginalisering, där de som inte vill ta av slöjan, eller inte får, utesluten från olika offentliga sammanhang.

Både att förbjuda och att tvinga måste också ses som brott mot individens rättigheter, därför kan vi inte acceptera vare sig tvång eller förbud.

Enligt oss bör debatten i stället handla om frivillig­heten. Alla flickors och kvinnors rätt att klä sig som de vill, att utbilda sig till det de vill, att välja sin partner och att leva sitt liv på sina villkor. S-kvinnor fortsätter kampen för ett samhälle där alla flickor och alla kvinnor får vara den de är!

ANNONS

Carina Ohlsson,

förbundsordförande S-kvinnor

Malin Johansson

ordförande S-kvinnor Fyrbodal

ANNONS