Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

S ofinansierade gåva till Kommunal riskerar satsning på bristyrken

I vintras meddelade LO:s ordförande att LO ska satsa rekordmycket pengar på att stödja Socialdemokraterna i höstens val.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Det handlar om 50-60 miljoner kronor i olika bidrag och kampanjaktiviteter. Ett exempel är LO-förbundet Kommunal, som under de senaste valkampanjerna har ringt upp alla sina medlemmar med uppmaning om att rösta på Socialdemokraterna. I årets valkampanj fortsätter Kommunal med att försörja Socialdemokraterna med avlönade valarbetare. Socialdemokraternas nya partisekreterare hämtades direkt från ordförandeposten hos Kommunal. Och stödet betalas tillbaka genom politiska tack-för-hjälpen-gåvor från Socialdemokraterna.

I Västra Götalandsregionen har flera dygnet runt-verksamheter stora och akuta problem för att det saknas sjuksköterskor, barnmorskor och biomedicinska analytiker. Vi hör alla dagligen berättelser om orimligt hög arbetsbelastning, dubbla arbetspass och indragna eller flyttade ledigheter. Vi Moderater har tillsammans med övriga partier i det grönblå styret därför lagt ett förslag om en riktad lönesatsning till just dessa bristyrken i dygnet runt-vården.

Vi avsätter 200 miljoner årligen som en av flera lösningar för att ordna upp i de akuta bemanningsproblemen. Detta utöver redan beslutade lönesatsningar om 700 miljoner kronor och en sedan tidigare genomförd storsatsning på OB-tillägg. Men nu har Socialdemokraterna, tillsammans med Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, drivit igenom en ofinansierad utökning av den riktade lönesatsningen till att också omfatta fackförbundet Kommunals medlemmar, det vill säga undersköterskorna.

Vi vill inte på något sätt förringa det viktiga arbete som varje dag utförs av kompetenta undersköterskor, både i regionens och kommunernas vårdverksamheter. Våra satsningar på OB-tillägg omfattar även regionanställda undersköterskor, liksom satsningen på 700 miljoner kronor där de inkluderas från 2023. Men regionen har inte stängda vårdplatser eller hårt pressade verksamheter i dygnet runt-vården på grund av brist på undersköterskor. Inom den yrkesgruppen är bemanningen relativt bra inom regionens verksamheter.

Det är därför ett stort problem här och nu att Socialdemokraternas ofinansierade gåva till Kommunal riskerar den nödvändiga och riktade lönesatsningen på bristyrken i dygnet runt-vården. Ett lika stort, om inte mer allvarligt problem, är att politiska beslut går att köpa för pengar. Socialdemokraternas agerande är både oansvarigt och osmakligt.

Johan Abrahamsson

förbundsordförande, Moderaterna i Västra Götaland, ledamot, regionfullmäktige