Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Nils Petter Nilsson / TT
Bild: Nils Petter Nilsson / TT

Sabunis skolutspel - ett tomt slag i luften?

Liberalerna vill införa starkare åtgärder mot våld och brott i skolan genom att stärka rektorernas möjligheter att flytta eller stänga av elever som skapar otrygghet eller begår brott samt införa starkare rutiner för polisanmälningar av brott som begås i skolan.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

För 25 år sedan var detta inget problem. Rektorerna ringde varandra och bytte busar. Ingen hade med det att göra. Om en elev begick brott, vilket var ovanligt, kontaktades föräldrarna och om inte det hjälpte ringde man socialtjänsten. Vad har då hänt som omöjliggör detta? Jo, det beror på att lärarna och rektorerna under lång tid har fråntagits rätten att korrigera felaktigt elevbeteende. De har av chefer och huvudmän avprofessionaliserats det vill säga, de behandlas nu som arbetare på ett fabriksgolv som inte själva vet hur jobbet ska skötas utan måste följa överordnades instruktioner och manualer. Det har pågått ända sedan skolan kommunaliserades. Alla partier har låtit det ske, även Liberalerna.

En gigantisk byråkrati har skapats och ett Skolverk och en Skolinspektion med lärarfackens goda minne, har tagit udden av lärarnas autonomi så att självaste utbildningsministern måste bestämma om eleverna får ha mobiler i klassrummet! Alla dessa chefer har först låtit lärarna sitta oändligt många timmar och utarbeta likabehandlingsplaner och policydokument i konsten att fostra. Sedan har ändå överheten bestämt hur de ska se ut. Lärarna och rektorerna betros inte kunna hantera elever. Men att placera en elev på en annan skola tillfälligt eller permanent, är lika tillåtet nu som då, enligt skollagen. Så varför rektorerna inte gör det, är en gåta. Är det rädslan för huvudmän och föräldrar som hindrar dem? Policydokument ska slaviskt följas. Det får till följd att alla tittar bort när en unge beter sig galet. Personalen är rädd att bli anmäld. Detta är ett stort svek mot eleverna. Jag undrar när staten ska tillhandahålla liknande planer och styrdokument till föräldrarna så att de kan rätt fostra sina barn.

Det behövs inga rutiner för att polisanmäla brott. Det är bara att lyfta på luren och ringa 11 414. Att polisanmäla brott hade ingen effekt i början av den kommunala tiden. Rektorer kunde polisanmäla elever en gång i veckan. Vad hjälper det med högvis med polisanmälningar? Ordningen i skolan är inte en polisiär fråga.

Hur vill då Liberalerna stärka rektorerna. Jo, genom att kommunerna ska lösa detta genom ”samordning”! Alltså återigen är det byråkratin och inte skolorna själva som ska lösa detta. Liberalerna får nog använda lite mer kraftfulla förslag om partiet ska ha en chans i nästa val. Tilliten och autonomin till lärarkåren måste återupprättas. Det kan bara ske genom avskaffande av byråkratin och det kommunala styret. Förstatliga skolan till att börja med.

Maria Settergren

F.d lärare och medlem av Liberalerna