Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Utbildad omvårdnadspersonal ska arbeta med just omvårdnad och inte köa i affärer eller stå i tvättstugor, uttrycker debattörerna.

Samhall får endast handla i en butik?

Den senaste tiden har det diskuterats mycket om Vänersborgs kommuns avtal med Samhall om utförande av servicetjänster för hemtjänsten. Det rör sig om handling och tvätt för personer som har biståndsbeslut.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Bakgrunden är denna. Utifrån att det blir allt svårare att rekrytera omsorgspersonal behövde vi försöka renodla arbetet. Utbildad omvårdnadspersonal ska arbeta med just omvårdnad och inte köa i affärer eller stå i tvättstugor. Socialnämnden beslöt att gå ut med en upphandling som också skedde. Ramavtal tecknades mellan kommun och Samhall att gälla under tiden 180901–200901 med möjlighet till två förlängningar om vardera ett år.

I avtalet finns inskrivet att Samhall i sin tur ansvarar för att teckna egna avtal med dagligvarubutiker. Flera personer har hört av sig till mig med starka synpunkter på att Samhall endast får handla på Hemköp i centrala Vänersborg och inte i affärer i exempelvis Brålanda, Frändefors och Vargön. I olika radioinslag i Radio Väst belystes missnöjet. Marknadschefen intervjuades och sa bland annat att det var lägsta anbud som vann och det var Hemköp. I kommunens avtal med Samhall finns inskrivet ”Kommunen ska vid förfrågan få tillgång till dessa avtal”. Jag bestämde mig för att få fram detta avtal. Döm om min förvåning när jag 190226 får besked om att det inte finns något skriftligt avtal, bara muntligt – ”ett handslag”. Jag fick besked att Samhall inte får någon som helst vinst från Hemköp. Förvåningen blev ännu större då det 190227 dyker upp ett avtal mellan Samhall och Hemköp!

Kravet de ställer på affärerna är att de ska kunna fakturera vårdtagarna, vara en välsorterad butik som är tillgänglig kl 07.00–14.00 vardagar och att det finns lunchrum i lokalerna. Jag är övertygad om att andra butiker kan leva upp till dessa krav, om de bara fått möjlighet.

Grundtanken är helt rätt att man ska jobba med det man är utbildad för. Men när inte resultatet blir som man tänkt då får man göra om och göra rätt. Bara för man behöver hjälp ska man inte fråntas rätten att handla det man vill och var man vill, inom rimliga gränser. Allt som begärs är egentligen att man ska kunna handla i sin närhet. Även miljöaspekter finns inskrivet i vårt avtal och det kan inte rimma med att maten körs långa sträckor.

Vi kommer att fortsätta att bevaka detta och kommer att begära att avtalet förhandlas om.

Ann-Britth Fröjd (C)

2:e vice ordförande

Daniel Tesfay (C)

ersättare, socialnämnden