Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Landsbygd. Storgatan i Melleruds centrum.
Landsbygd. Storgatan i Melleruds centrum.

Samma förutsättningar var du än bor

Det bor inte så många på landsbygden vilket mestadels beror på att marken behövs för att försörja landets befolkning med mat så att vi inte svälter ihjäl och skogsråvaran för att tillverka papper så vi kan torka oss efter processen.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Drygt 40 % av Sveriges kommuner har färre än 10 000 invånare. Men landsbygden har plats för fler förstås. Vi tar gärna emot sjuksköterskor, ingenjörer, lärare, läkare, poliser och busschaufförer med flera, för de verkar vara en bristvara i våra trakter. Kommuner och landsting ska upprätthålla en god service till men utan rätt kompetens blir det svårt. Detta är verkligheten i Melleruds kommun som för övriga småkommuner.

Trots att vi är få till antalet personer så är det landsbygdsföretagen som är ryggraden i svensk produktion. Det vore därför önskvärt att även vi landsbygdskommuner kunde ta del av intäkterna. Vi har dålig infrastruktur och nästan ingen kollektivtrafik. Kan det vara därför ingen tar sig hit? Det handlar inte att starta ett krig mellan stad och land, det handlar om att alla ska ha samma förutsättningar, var du än bor i vårt avlånga land.

Jag övertygad om att det är dags för en ny skattereform. En reform som gör det möjligt att leva även på landsbygden och som ger landsbygdsföretagen bättre förutsättningar. Förslag som att ta bort arbetsgivaravgiften i mindre kommuner kunde ge fantastiska effekter. Fler kunde anställas i både privat som offentlig sektor. Det är sådana strukturreformer som ger incitament till etableringar och regional utveckling. Eller varför inte låta moms på livsmedel och skatt på energi stanna i den kommun där tillverkning sker. Det skulle göra gott i små kommuners kassor. Liknande system finns redan i vårt grannland Norge. Det finns en mängd olika alternativ till lösningar och jag vill kämpa för en ny skattereform som bygger på en mer rättvis fördelning. En fördelning som gör det möjligt att upprätthålla en bra service även på landsbygden. Men sådana riksdagsbeslut tas inte av företrädare som sätter storstaden som norm för Sverige. Dessutom representerar landsbygden endast 15 % av väljarkåren, men det är också i dessa områden ytterlighetspartierna växter sig som störst. Det är dags att vakna innan den demokratiska grundvärderingen är borta. Vi behöver fler landsbygdsföreträdare i kommunen, i landstinget och framförallt i riksdagen.

Anette Levin Liberalerna i Mellerud