Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Fredrik Sandberg/TT
Bild: Fredrik Sandberg/TT

Sanningar är inte lögner – även om de svider

Replik
Svar till M, KD och C i omsorgsnämnden, 25 november.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Det var en imponerande harang av undanflykter och märkliga anklagelser som representanter – oklart vilka, eftersom insändaren inte undertecknas med namn – för M, KD och C i omsorgsnämnden lyckas prestera i sin text.

I ena meningen anklagar de oss för lögn när vi skriver att de vill privatisera, i nästa skriver de att de vill införa LOV, och försöker låtsas som om just det inte handlar om en privatisering, där skattemedel ska gå till privata bolag (och deras vinster). Att de borgerliga partierna i Trollhättan låtsas vara omedvetna om att privatisering av vård och omsorg är kostnadsdrivande, inte minst till följd av en nödvändig ökning av administrationen (för den som vill följa lagen), det får stå för dem. Vi i majoriteten tycker inte att det är rimligt att stadens begränsade kassa för omsorgen ska användas för att ohämmat infria ideologiska drömmar från högerpartier. Vi tycker att pengarna ska gå till våra omsorgstagare istället!

Det är, oavsett vad oppositionen påstår, den privatiserade personliga assistansen som driver på det underskott vi ser inom LSS. Dessa kostnader står vi maktlösa inför. I dagsläget uppgår omsorgsnämndens underskott för funktionshindrade till 25 miljoner kronor. Av dessa är fem miljoner sanktionsavgifter för att boenden inte kunnat tas fram tid och nästan nio miljoner är kostnader för köpta platser. Därför har vi från majoriteten drivit på för att få fram fler boenden, medan oppositionen konsekvent bromsar. Med fler platser kan detta underskott minska och det hade varit välkommet om oppositionen kunde bidra med lösningar istället för anklagelser.

När dessa partiers representanter skriver att äldre och funktionsnedsatta i verksamheterna i Trollhättan inte får den omsorg som de ska ha så innebär det de facto anklagelser mot personalen – såväl de som jobbar direkt i vården som tjänstemän på alla nivåer – att de inte gör ett tillräckligt bra jobb. Vi ställer oss bakom att delaktigheten i arbetsorganisationen och arbetsmiljön behöver förbättras, men vi kommer aldrig att hävda att de inte gör ett jobb gott nog utifrån de förutsättningar de ges.

Vi kommer att fortsätta säga nej till de besparingar på personalen som högerpartierna föreslår inom omsorgen. Det gäller såväl deras krav på att bryta överenskommelsen med Kommunal om att ge alla anställda rätt till heltid, som att säga upp tolv centrala schemaläggare. Det är tjänster som flyttats från verksamheterna för att minska administrationen ute på enheterna. Dessa vill oppositionen säga upp. Inte för att flytta resurser tillbaka till enheterna, utan för att spara pengar.

För samtliga S- och V-ledamöter i omsorgsnämnden,

Lena Hult (S)

Salima Daidan (V)

Mussa Selim (S)