Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Christian Flodin
Bild: Christian Flodin

Satsa pengarna på verksamheten i Mellerud

En skiljelinje mellan den majoriteten i kommunfullmäktige och oss Socialdemokrater är synen på kommunens ekonomi, framför allt hur stort varje års överskott ska vara.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Sveriges kommuner och regioner anser att 2 procent är tillräckligt för att säkra en god ekonomi. När budgeten för 2022 togs i juni beslutade majoriteten tillsammans med SD att höja överskottsmålet till 2,5 procent, vilket gör att närmare 3,5 miljoner som skulle kunna användas till verksamhet i stället lades till överskottet.

Inför den tilläggsbudget som ska beslutas av fullmäktige 26 januari upprepas mönstret. De senaste prognoserna visar på att överskottet för 2022 kommer att bli 33 miljoner. Vi inom (S) föreslår att 17 miljoner av detta läggs ut till verksamheterna. Det skulle ge ett överskott på 2,3 procent, en bra bit över det långsiktiga målet. Majoriteten vill i stället lägga ut 8,9 miljoner och öka överskottet till 24,1 miljon, motsvarande cirka 3,5 procent.

När det gäller kultur- och utbildningsnämnden är vi ganska samstämmiga, sju miljoner extra. Skillnaden att i majoritetens förslag är tre miljoner bara ett tillfälligt tillskott under 2022.

Den stora skillnaden ligger på socialnämnden. Majoritetens syn är att den kostar 20 miljoner för mycket, och de vill därför bara skjuta till strax under en miljon. Vi föreslår nio miljoner extra, varav två miljoner ska gå till arbetsmarknadsenheten. Dessutom vill vi skjuta till pengar för stöd och service, äldreomsorgen, individ- och familjeomsorgen samt det förebyggande arbetet.

Vi vill också ge kommunstyrelsen en miljon för att höja IT-säkerheten så att vi garderar oss mot den typ av angrepp Kalix kommun utsatts för.

Mellerud har en stabil ekonomi, med årliga överskott och en soliditet på en bra nivå. För 20 år sedan var situationen en helt annan, och majoriteten verkar leva kvar i det tänkande som då krävdes. Vi anser att tiden är kommen att satsa på verksamheterna, våra brukare och våra anställda, givetvis utan att riskera nya underskott. Men 2,3 procent ger ett stabilt överskott, så vårt förslag tryggar både ekonomi och verksamhet.

För Socialdemokraterna

Michael Melby

andre vice ordförande kommunstyrelsen

Marianne Sand Wallin

Ordförande Socialdemokraterna i Mellerud