Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: FANNI OLIN DAHL / TT
Bild: FANNI OLIN DAHL / TT

Satsningar krävs på vårdcentralerna

Tyvärr lyser både förslag och satsningar med sin frånvaro, menar debattören.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Replik på ”Behöver förbättra förutsättningar för allmänläkare”.

Det är välkommet att den rödgröna ledningen i Västra Götalandsregionen delar problembilden kring bristen på allmänläkare på våra vårdcentraler (27 februari). Tyvärr lyser både förslag och satsningar med sin frånvaro.

Under de kommande åren kommer det krävas satsningar på regionens vårdcentraler. Det är en satsning som behöver byggas ut stegvis och en reform som omfattar två miljarder kronor. Ska det vara möjligt för Västra Götaland att närma sig det nya nationella riktmärket om 1100 invånare per läkare är det en förutsättning. Fler allmänläkare behöver anställas. Det är också nyckel för att förbättra arbetsmiljön och skapa en hållbar arbetsbelastning. På Liberalernas initiativ pågår ett arbete med att ta fram en långsiktig plan för att nå riktvärdet och efter att den är antagen kommer det krävas verkstad.

Utan en fungerande primärvård kommer det att bli betydligt svårare att ställa om hälso- och sjukvården till en mer nära vård, där just primärvården med sina vårdcentraler ska vara den självklara vägen.

En annan helt central del handlar om att värna vårdval vårdcentral som över en natt, vid införandet, dubblerade tillgängligheten. Det är en framgångssaga som behöver vårdas. Argumentet att det skulle vara ”upphandlingar” som skulle ha bidragit till bristen på allmänläkare och en ”utarmning” av resurser är nonsens. Till skillnad från merparten av landets regioner så är andelen upphandlad vård i Västra Götaland låg och i sammanhanget mer eller mindre obefintlig.

Vidare behöver Västra Götalandsregionens reform med en fast läkarkontakt värnas. Nu behöver nya steg tas för att alla ska ha en egen husläkare så att vi kan förbättra kontinuiteten, korta köer på sjukhusen och ge invånarna den nära vård de har rätt till.

Därutöver behövs insatser för att stimulera fler läkarstudenter att välja allmänmedicin, inrätta fler utbildningsplatser och skapa goda förutsättningar för handledning. Men först och främst behövs satsningar på vårdcentralerna i Västra Götaland.

Pär Lundqvist

Regionråd (L)